Derékfájás- Rák?

Kérdés:  Édesanyám 68 éves, tavaly szeptember óta erős fájdalmat érez deréktájon, reumatológiai kezelés, injekciózás után rosszabb lett az állapota. RTG-felvétel készült, amin ez állt: "D. X.-es csigolya egészében mintegy felére összeroppantnak látszik."
Labor (csak az eltérő eredmények): We: 62 mm/óra, vörösvértest (vvt): 3,80 M/ul, kreatinin: 121 mmol/l.
Ezután elküldték csontizotópos vizsgálatra, aminek az eredményében ez állt: "Teljes test csontszcintigráfia: 99mTc/800MBq/MDP. Csontrendszer spect. vizsgálata. Klinikai adatok: A csontok és csontvelő másodlagos rosszindulatú ..... A vázrendszerről készített teljes test képeken kóros aktivitásfokozódás látható a D. X.-XI. csigolyáknak megfelelően, valamint többszörösen mindkét oldalon, a bordákon, mely eltérések hátterében nagy valószínűséggel merül fel patológiás csontfolyamat gyanúja."
Vélemény: Multiplex patológiás csontfolyamat gyanúja.
Ezek után a háziorvos RTG-re, hasi ultrahangra, laborba küldte, amin ez szerepel: "Primer neoplasmát (elsődleges daganatot) keresünk."
Az orvosok annyit mondtak, hogy gyulladásos gócot keresnek, de mi gyanítjuk, hogy rákról van szó, de nem értjük, hogy ezt miért nem közlik egyértelműen? Mi az Ön véleménye erről? Valóban nagyon rossz a helyzet? Ha valóban rákról van szó, mik a kilátások?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

| csigolya, daganat
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2010 ;15(márciusi)   InforMed

Válasz:  Egy 68 éves embernél lehet olyan fokú csontritkulás, mely a csigolyák összeroppanásához vezethet. De valóban elképzelhető az összeroppanás hátterében rosszindulatú megbetegedés is. Ezt a jelenlegi vizsgálati eredményekből még nem lehet megállapítani, ugyanis az izotóp dúsulása látható "egyszerű" csontritkulásos törés esetén is. A magas süllyedés felveti például myeloma multiplex lehetőségét is, ezért érdemes lenne hematológussal is konzultálni, valamint a röntgenek során a koponyát is nézni. Tehát folytatni kell a kivizsgálást, és a terápia is ennek megfelelő. De addig is jó lenne, ha háziorvosa ellátná a sok jó fájdalomcsillapító valamelyikével, hogy a kivizsgálás idején se szenvedjen. Ha a kivizsgálás eredménye elkészült, akkor lehet csak az életkilátásokról esetleg többet mondani.

Kapcsolódó cikkek a Háti, ágyéki gerinc sérülései, gerincpanaszok rovatban olvashatók.

2010-04-10 23:49:20
| csigolya, daganat
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop