Vesekő - Gyermekvállalás

Kérdés:  22 éves nő vagyok. 2009. májusában véres vizeletem miatt a háziorvos beutalt az urológiára, ahol kiderült, hogy több vesekövem is van, ráadásul csak a jobb vesém van meg, ami átlagos méretű.
2009 őszén 3 db (3 mm, 3 mm, 6 mm) kövemen lézeres törést végeztek - a kő távozott.
2010 januárjában kontrollra mentem, ahol ismét követ fedezett fel az orvos. Ez 6 mm-es volt. Februárban megcsinálták a törést. Még abban a hónapban kontrollra mentem, ahol az orvos mondta, hogy nem ment el a kő, hanem összeállni látszik, így március 18-án ismét kőtörésen voltam. A legutóbbi kő 8 mm-es volt. Mindig Rowatinexet írtak fel. Az étkezésemre odafigyelek, napi 1-2 liter teát iszom. Más problémám nincs. Édesanyám bátyámat 24, engem 30 évesen szült. Volt neki 2 halvaszülése 21 és 22 évesen. Minden esetben anya veszélyeztetett terhes volt.
Mindezeket figyelembe véve, hogy ha babát szeretnék, lehetek veszélyeztetett terhes?

| vesekő, kőzúzás, vesekÅ‘
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2010 ;15(márciusi)   InforMed

Válasz:  A gond inkább az, hogy állítólag hiányzik az egyik veséje. Ezért jó jlenne az újabbak kialakulását elkerülni, mert maga a zúzás, az ESWL kezelés is ronthatja a vese működését, ami természetesen gondot jelenthet a későbbi gyerekvállalásnál. Az anyai vetélések felvetik egyéb genetikai defektus lehetőségét is, ezért érdemes a lehetséges okok kiderítése. De sajnos sok esetben nem tudjuk, mitől van.

Kapcsolódó cikkek a Vesekövesség, zsákvese rovatban olvashatók.

2010-04-18 14:54:18
| vesekő, kőzúzás
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop