Mammográfia eredménye - Mit jelent?

Kérdés:  A napokban voltam mammográfiai vizsgálaton, ahol eltérést találtak, ami a következő: "Folyamatban lévő involutio látható. A residualis állomány mastopathias jellegű. A bal emlőben a KFQ-ban kiterjedten finom microcalcificatio ábrázolódik. A jobb emlőben döntően centralisan figyelhető meg hasonló jellegű microcalcificatio. Szövetszaporulat nem diff. Kieg UH vizsgálat szükséges."
Kiegészítő UH vizsgálat során: "a mammogramon látott microcalcificalt terület jobb oldalon centralisna és bal oldalon KFQ-ban kimutatható. Körülírt kóros lágyrész árnyék UH-val sem ábrázolódott. Az axillák szabadok. Vélemény: mko. microcalcificalt mirigy részlet, melynek további vizsgálata (MR, biopszia) szükséges. Lássa emlő szakrendelés."
35 éves, 2 gyermeket szült nő vagyok, mindkét gyermekemet 18 hónapig szoptattam. A mostani vizsgálatot azért kértem, mert 3-4 hete fájt a hónaljam, melyben folyamatos nyomást éreztem. A háziorvosom, amikor megvizsgált, egy int talált, melyen érezhetően mozgott valami (ezt én is éreztem).
A hónaljamról készített ultrahangos vizsgálat negatív lett. Nem igazán tudom, hogy a fent leírtak mit is jelentenek, mivel kórós szövettömörülést nem láttak, de az ultrahangot végző orvos azt mondta, hogy ez lehet egy rákot megelőző állapot. Ebből fejlődhet ki rosszindulatú daganat. A fenti diagnosztikából lehetséges ez?
Kérem, lehetőleg köznyelven tárják elém a fent leírtak lényegét, ha lehetséges.
Köszönettel!

| mammográfia, emlő, emlÅ‘
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2010 ;15(márciusi)   InforMed

Válasz:  Szerintem pedig valamit félreértett. Ugyanis az ismeretlen kifejezések a következőket jelentik. Involució visszafejlődést, korral járó sorvadást, a mikrokalcificátio kis meszesedést jelent, ami régebbi gyulladások helyén jelentkezik, semmi kórosra nem utal, a mastopátia pedig azt jelenti, hogy kissé mirigyesebb tapintatú az emlője, ez a menstruációs ciklussal összefüggően fokozódhat, illetve mérséklődhet, szintén jóindulatú elváltozásról van szó, hormonális háttérrel, nem beteg. Nem szokta borotválni a hónalját vagy dezodorozni? Ezek okozhatnak szőrtüszőgyulladást, ami hónalji fájdalmát okozhatja. Véleményem szerint a túlzott óvatosság késztette a vizsgálót további kivizsgálásra, de ezeket nem kell elkapkodni.

Kapcsolódó cikkek az Emlőbetegségek rovatban olvashatók.

2010-04-18 14:54:18
| mammográfia, emlő
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop