Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek kölcsönhatása

Kérdés:  56 éves nőbeteg vagyok, 22 éve vérnyomáscsökkentőkön élek, elsődleges magas vérnyomás betegséggel. Legutóbb Tritace HCT, ill. Tritace, és Exforge és Concor nevű gyógyszereket kaptam, melyek szörnyű köhögési rohamokat, és újabban lábdagadást is okoztak. Hétvége van, orvoshoz nem jutok el. Az eddigi készleteimből ma reggel Ednytet vettem be, estére Co-Prenessával és Concorral szeretném kiváltani az esti gyógyszereimet. És az esti gyógyszereim között szerepel most Tenaxum is.
A reggeli Ednyt, és az esti Co-Prenessa, és Concor együtt szedhető, nem áll összeférhetetlenség ezen összeállítás között?
Természetesen, amint tudom, felkeresem a háziorvosomat is!
Köszönettel!

| gyógyszer
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2010 ;15(áprilisi)   InforMed

Válasz:  Valamit szörnyen összekever, és bajt is csinálhat vele. Könyörgök, ne kavarja össze a gyógyszereit. Az Exforge nem mehet a Concorral, valamint a Co-Prenessa a Tritacéval és az Ednyttel. Az utóbbi három mind ugyanannak a gyógyszercsoportnak része, és köhögési rohamokat okozhat. Az egyik része az Exforge-nak pedig lábdagadást okozhat, másik fele pedig a Concorhoz hasonló bétablokkoló. Tehát célszerű lenne átalakítani úgy a gyógyszerelését, hogy nem köhögtető ACE gátlót kapjon vízhajtóval kombinálva, valamint használja továbbra is az esti Tenaxumot.

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszer a családban rovatban olvashatók.

2010-04-18 14:54:22
| gyógyszer

Web Design & Development Prowebshop