Diabétesz - Gyógyszer háziorvosi hatáskörben?

Kérdés:  Évek óta kezelt magas vérnyomásom van, szívritmuszavarom (tachycardia, extrasystolé) és enyhe diasztolés funkciózavarom. Az elmúlt néhány hónapban jött ezekhez még magas vérzsír-szint, valamint 2 típusú diabétesz. A szedett gyógyszereim: Nebilet reggel 1, este 1/2; Cardilopin este 1x10 mg; Apadex reggel 1, Torvalipin 40 mg este 1. Most a cukorra (csak az éhomi értékeket nézte az orvos, egyéb vizsgálatra nem küldött) Diaprel MR 30 mg reggel 1 tablettát írt.
Valóban ez a legmegfelelőbb gyógyszer rögtön elsőre? Az éhhomi értékeim általában 7-8 között vannak. Nem kellene terheléses vizsgálat is? "Elég" ehhez a háziorvos? Egyébként 48 éves nő vagyok, kissé túlsúlyos, de az elmúlt 3 hónapban diétáztam, és 10%-ot adtam le a súlyomból (8 kg). Természetesen a diétát folytatom, bár csak a koleszterinem csökkent picit, sem a vérnyomás, sem a cukor nem változott. A közvetlen családi háttérben van cukorbetegség, de csak gyógyszert kell szedniük, inzulint nem.
Köszönöm válaszát!

| diabétesz
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2010 ;15(áprilisi)   InforMed

Válasz:  Természetesen gyakran a háziorvos kitűnően elboldogul egy enyhe cukorbetegséggel. Ha szigorúan betartja a diétát mind a cukor, mind a kalóriák vonatkozásában, akkor biztosan elegendő a gyógyszer, sőt talán még az se kell. Mindenesetre az alapvető vizsgálatokat (szemfenék, CDS, HbA1c, EKG) diabéteszes érszövődmények (angiopátia diabetika) kizárására el kell végezni.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2010-05-01 17:00:45
| diabétesz
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop