Hasmenés kórházi kezelés kapcsán

Kérdés:  Az anyósomnak, aki már 79 éves, 9 hete megy a hasa. Februárban volt egy csípőműtéte, illetve kivették belőle a protézist. Nagyon gennyes, dagadt volt a lába. Kapott nagyon sok antibiotikumot. Majd átkerült a rehabilitációs osztályra, ahol elkapta ez az azóta is meglévő hasmenést. Ott is folyamatosan antibiotikumokat kapott. Többször volt széklettenyésztése, de igazából nem mutatott ki semmit.
Hazaengedték jó sok hasfogóval. Majd egy itthon töltött éjszaka után ismét kórházba kellett vinni. A műtétet Budapesten végezték, mi Egerben lakunk, így idekerült a fertőző osztályra kiszáradással és hasmenéssel. Itt sem találtak semmit, hasfogózás után 1 hét tünetmentesség után átküldték a rehabra.
Ott újra kezdődött minden. Most megint vettek mintát. De már nagyon rosszul van. Még várják az eredményt (már egy hete). Utána tükrözésre küldenék. A normaflort folyamatosan szedi. Senki nem mond semmit. Át szerettük volna helyeztetni a rehabilitációról a belgyógyászatra, de nem engedi a rehabos főorvos. Jó lenne már, ha valaki megmondaná, mi baja is lehet. Szeretnénk, ha még igaz, hogy öreg már, de még egy kicsit maradna velünk. De ez a bizonytalanság felőrli az embert. A beteget és a hozzátartozót is.
Kérem, segítsen, akár egy jó tanáccsal, mit tehetünk még ebben a helyzetben?
Válaszát előre is szívből köszönöm!

| hasmenés
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2010 ;15(májusi)   InforMed

Válasz:  Véleményem szerint legjobb lenne hazavinni. Az otthoni ápolás csodákat tud művelni. Leginkább nem orvosra, hanem szerető ápolásra van szüksége. Számos házi ápolási szolgálat, illetve a helyi önkormányzat segítségét is igénybe lehetne venni háziorvosa segítségével. A hasmenés részben a töménytelen mennyiségű antibiotikum következménye, részben pedig az, hogy fekvő betegnél kőkemény beszáradt széklet halmozódik fel, és ezért a szervezet felhígítja a székletet, hogy valahogyan mégis távozhasson. Ezt egy jól képzett ápoló vagy gumikesztyűvel, vagy egy jó beöntéssel el tudja távolítani, ami rendszerint a probléma megoldását jelenti.

Kapcsolódó cikkek a Hasmenés, székrekedés rovatban olvashatók.

2010-06-06 10:48:43
| hasmenés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop