Echó-szegény képlet

Kérdés:  5 évvel ezelőtt volt egy invaginációs bélelzáródásom, melyet csecsemőfejnyi fibroid polypus okozott. Ezzel egy időben fedezték fel kezdődő méhnyakrák elváltozásomat. Ennek konizáció lett a vége.
Két évvel ezelőtt történt egy vastagbéltükrözésem, mivel panaszaim nem szűntek (összenövések miatt csak 60 cm-re jutottak fel) ennek eredménye mikroszkopikus kolitisz lett. Azt mondta az orvos, hogy ez IBS, szedjek hasfogót, ha hasmenésem van.
Tavaly kivették az epehólyagom, hátha az okozza még mindig meglévő panaszaimat (gyomor alatti, köldök körüli fájdalom). Ennek a műtétnek a során felszabadították az összenövéseimet, amik állítólag már megtöréseket okoztak több helyen, és részleges elzáródást is. Ez sem oldott meg semmit, azóta egy csomó ételt nem tudok megenni. Írtak fel Refluxont, Cerucalt, Mezym fortt, és Meteopasmil szedését javasolták. 2 hónappal ezelőtt kitapintottam a hasamban bal oldalon alul valamit. Ekkor még nem fájt, nem foglalkoztam vele. Most már fájt, ezért elmentem orvoshoz. Elküldött laborba, és ultrahangra. A laborban csak a koleszterinértékem magasabb, a HDL kevesebb, az LDL több a megengedettnél. Az ultrahang bal oldalon 40-30-20 mm-es echoszegény körülírt képletet mutatott.
Ezután elmentem nőgyógyászhoz, de azt mondta kontrollultrahang után, hogy ez nem ciszta. Elküldött sebészeti konzíliumra, ahol a sebész megvizsgált. Nem tudta megmondani, hogy mi ez, de a gyomrom alatt is kitapintott valamit, azt mondta, hogy ott valamire "rákapaszkodott" a belem. Itt tartok most. Közben volt tumormarker-vizsgálat CEA és Ca 125. Mindkettő eredménye jó. Gasztroenterológiára irányítottak, mert azt mondták, szükség lenne egy CT-re, mivel nem tudja a sebész, hogy mi az ott bent, meg kellene szerinte műteni, de a műtét kimenete így bizonytalan.
Háziorvosom szerint, mindenképpen CT kellene, de gazdasági okok miatt csak tologatnak egymás között az osztályok. Január óta 10 kg-ot fogytam, az elmúlt három hétben folyamatos hőemelkedésem van. Nagyon tanácstalan vagyok. Öt évvel ezelőtt is ez a tologatás ment, aztán éjjel kellett sürgősségi műtétet csinálni a kialakult bélelzáródás miatt.
Mi az Ön véleménye? Mi lehet ez az echoszegény képlet, mire tudnak "rákapaszkodni" a belek?
Válaszát köszönöm szépen!

| hasi panaszok
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2010 ;15(májusi)   InforMed

Válasz:  Az eddigi beavatkozásokat is végző sebésznek módja van további képalkotó vizsgálat (CT, MRI, stb.) elvégzésére, szemben a háziorvossal, aki ezt nem teheti. Ez azért logikus, mert a megfelelő szakorvos tudja eldönteni, hogy mely vizsgálat viszi közelebb a helyes diagnózishoz. Ha még ez se elegendő, sajnos ismételt feltárás lehetősége is felmerül. A labor vizsgálatok, így tumor markerek, de még inkább a koleszterin szint mérése esetében semmivel se visz közelebb a diagnózis felállításához. Tehát sebész és gasztroenterológus közös munkája segítheti ezt legjobban elő.

Kapcsolódó cikkek a Gyomor- és bélbetegségek rovatban olvashatók.

2010-06-06 10:48:45
| hasi panaszok
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop