Álladó láz-FUO

Kérdés:  Már hónapok óta tartósan magas visszatérő lázam van. 38-39 fok. A szívem néha nagyon gyorsan kezd verni, majd szédülök. Innen tudom, hogy magas lett újfent a lázam.
Már voltam a láz ambulancián régebben, de nem találtak semmit.
Mi lehet ennek az oka? Mit tanácsol, hova forduljak, mit tegyek?

| láz
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2010 ;15(júliusi)   InforMed

Válasz:  Elég türelmes, de kérem, most már forduljon ismét orvoshoz, ez nem nrmális állapot. Csak ha végleg nem találunk semmit, akkor mondjuk rá, hogy FUO (fever of unknown origin). Akkor beszélhetünk FUO-ról, ha a láz már legalább három hete fennáll. Ekkor a kórkép hátterében már nem az fertőzéses (infekciós) eredetű megbetegedés a legvalószínűbb. amennyiben az etiológia (ok) tisztázható, az esetek kb. 1/5-éért felelős mikroorganizmus. Az esetek 19%-ában ismeretlen maradt a láz eredete. A hátramaradó esetek kb. 1/3-a immunológiai eredetű. A szerzők véleménye szerint gyakrabban kell gondolni arteritis temporalisra, polymyalgia rheumaticára, szeronegatív arthritisre, Still-betegségre. A differenciáldiagnózis szempontjából lényeges a procalcitonin meghatározás. A kellő kritikával alkalmazott empiricus steroid kezelés néha nem elkerülhető.

Kapcsolódó cikk: A láz

2010-08-07 16:10:58
| láz

Közönséges nátha

A nátha a légutak heveny, általában láz nélkül zajló, vírusok által okozott gyulladása. A fertőzés a légutakban bárhol kialakulhat. Tünetei az orrdugulás, orrfolyás, tüsszentés, torokfájás, köhögés és könnyezés.


Paraneopláziás szindrómák

A paraneopláziás szindrómák daganatok (leggyakrabban tüdő- és petefészek-daganatok) távoli hatása a szervezet különféle működéseire; ezek gyakran idegrendszeri működések.


A lázcsillapítás lehetőségeiről

A lázcsillapításnak, ha nem is a legkényelmesebb, de az egyik legegészségesebb és legősibb módja a vizes borogatás és a hűvös fürdő.


Szemféreg fertőzés

A ritka szemféreg fertőzés első ismert emberi esetéről az American Journal of Tropical Medicine and Hygiene című szakfolyóiratban számoltak be.


Mire jó a láz?

Télen gyakori a lázas betegség és közismert, hogy nagyon sok betegségnek lehet a tünete a láz. Azt is mondhatnánk, hogy a láz egy felesleges és rossz dolog. A szervezet azonban úgy működik, hogy mindennek van értelme.


Web Design & Development Prowebshop