Lábujjak zsibbadása, fázása

Kérdés:  65 éves férfi vagyok. Kétszer volt coronaria bypass műtétem, melyhez előbb az egyik, majd a másik lábszáramból kioperált ereket használtak fel. Kezelt magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegségem és enyhén magas koleszterinszintemet szintén gyógyszerrel (és diétával) kezeljük.
Mintegy 2-3 éve kezdtem érezni, hogy lábujjaim fáznak és zsibbadnak. Kutyámmal naponta sétálok (sokszor fokozott ütemben) 1-2 km-t különösebb gond nélkül. Egy éve részt vettem Dr. Khaled Nashwan 20 kezelésből álló kúráján, de azóta a helyzet nem javult.
Érdemes a kúrát (mint javasolták) megismételnem, vagy van hatékonyabb megoldás is, mert nem szeretném a lábaimat elveszteni?

| érszűkület, diabétesz
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2010 ;15(augusztusi)   InforMed

Válasz:  Mindenképpen ki kell zárni alsó végtagi Doppler vizsgálattal és végtagi erek tapintásával az érszükület lehetőségét. Ha nincs, akkor inkább "cukros" neuropátiáról van szó, amit vény nélkül is kapható Milgammával jól lehet enyhíteni. Érdemes felkeresni egy diabeteszes láb ambulanciát is, mert speciális gyógycipő használata is segíthet, és ezt ők tudják felírni.

Kapcsolódó cikkek a Koszorúérbetegségek (angina, infarktus, szívhalál, kockázat) rovatban olvashatók.

2010-08-15 11:18:10
| érszűkület, diabétesz

Web Design & Development Prowebshop