Hasmenés 8 hónapja

Kérdés:  Februárban céges rendezvényen jártunk az X étteremben. A vacsora után az egyik kolléganőmnek nagyfokú hasmenése lett, majd szegény páromnak is hasonló panaszai lettek. A tünetek aztán szépen elmúlni látszottak, majd pár nap múlva vettük észre, hogy bizonyos ételek elfogyasztása gondot okoz és hasi görcsöket és hasmenést vált ki mindkettőjüknél.
Azóta semmilyen tejterméket nem tudnak fogyasztani, már az is baj, ha akármilyen pici kis "tejalkatrész" is van az ételben. A hasi görcsök időszaka kb. 2-3 hónapig állt fenn, majd elmúlt, de a hasmenés azóta is töretlenül megvan.
A hasmenés a reggeli órákban jelentkezik, amikor egyébként is mennének toalettre. Ritkán napközben is. Tej felhasználásával készült ételeket már egyáltalán nem fogyasztanak, de a tünet nem múlik el. A párom 15 kg-ot fogyott, a kolléga is kb. 10 kg-ot.
Orvosnál jártak, volt vastagbéltükrözés, gyomortükrözés, vérkép, tejcukorérzékenység-vizsgálat. A tükrözés mindkettőjüknek gyulladást mutatott ki a bélrendszerben. A kolléganőnek pozitív lett a tejcukorérzékenység-vizsgálat is, a páromnak bár negatív lett, csak pár számjegy választotta el a pozitivitástól.
Az orvosi vélemény szerint, már nem kimutatható mi okozta a bajt, csak a szövődmény maradt meg, egy lerombolt bélfal, és emiatt kialakult emésztési zavarok.
Lehetséges, hogy mégis van még valami bacilus, amit magukba hordoznak (Giardia Lamblia)? Ilyen vizsgálat nem készült. Bár volt tükrözés, de a vizsgálat eredményét feltüntető lapon nem térnek ki, hogy ez negatív volna.
Előre is köszönöm a válaszát!

| hasmenés
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2010 ;15(októberi)   InforMed

Válasz:  Arra, hogy "bacilus" hordozó-e csak a széklettenyésztés tud választ adni. Ennek mi az eredménye? A leírtak alapján valóban közös fertőzéses eredetre kell gondolni. Ennek igazolására vagy kizárására a Szent László kórház lenne legalkalmasabb.

Kapcsolódó cikkek a Hasmenés, székrekedés rovatban olvashatók.

2010-10-28 23:26:36
| hasmenés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop