Reflux vagy más?

Kérdés:  A problémám 3 éve, terhesség alatt kezdődött. Jobb bordaív alatti fájdalmaim voltak. Ez aztán elmúlt, ekkor Zantacot szedtem. Majd ez év nyár végén, újrakezdődött. Jobb oldali bordaív alatti görcsös fájdalmaim voltak. A hasi-ultrahang és gyomortükrözés negatív lett. A vérképemen csak a süllyedésem lett 30-as, majd egy hónappal későbbi kontrollon 20-as.
Nem ég a gyomrom-nyelőcsövem, fekvő helyzetben sokkal jobb. Sokat böfögök, fáj a derekam, de a diétázás óta nem puffadok, és fogytam 12 kg-ot.
Kezdetben Noacidot szedtem, jelenleg Emozult. Panaszaim javultak valamelyest, de teljesen nem szűntek meg. Mostanában középtájékon, evés után nagy fájdalmaim vannak, majd elmúlnak. Az orvosom határozottan refluxnak gondolja a betegségem. Csak azt nem értem, hogy ha a gyomortükrözés teljesen negatív lett, akkor mitől fáj ilyen görcsösen a gyomrom?
Köszönettel várom válaszát!

| epekő, szorongás, stressz, epekÅ‘
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2010 ;15(novemberi)   InforMed

Válasz:  A jobb bordaív alatti, étkezés utáni fájdalom valóban nem típusos refluxos panasz. Mivel terhesség óta van, epéjét, máját talán ismét meg kellene nézni, ugyanis a terhesség alatt gyakori az epekő kialakulása. Ezen kívül a gyerekneveléssel járó stressz is fokozhatja panaszait. Így gyógyszerelését görcsoldóval, sőt esetleg valami szorongásoldóval egészíteném ki.

Kapcsolódó cikkek az Epebetegségek (epekövesség, epehólyag gyulladás, daganat) és a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2010-11-12 14:56:12
| epekő, szorongás, stressz
hirdetés