Magas triglycerid szint

Kérdés:  A teljes körű vérvizsgálatomon (15 hónapja) nagyon magas triglicerid érték jelentkezett 11,1. A vizsgálatot megismételve szintén hasonlóan magas érték jelentkezett. Ezután azt tanácsolta a háziorvosom, hogy azonnal kezdjek gyógyszeres kezelést.
Az életkoromat tekintve (33 év) és az életmódomat szerencsére nem küzdök túlsúllyal, mert rendszeresen versenyszerűen sportolok. Az étrendemben csak fehérhúsok, zöldségek és hal szerepel.
A napokban ismét voltam egy vérvizsgálaton és még mindig 7,1 volt a triglicerid.
Milyen további vizsgálattal lehetne fényt deríteni a magas triglicerid-szint okára? Milyen gyógymód létezik a kezelésére?
Tisztelettel várom válaszát!

| koleszterin, vérzsír szint
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2010 ;15(novemberi)   InforMed

Válasz:  A vérzsír-anyagcserezavarok osztályozása jelenleg Fredrickson féle beosztás szerint történik. A hypertriglyceridemia (HTG) az I., IV., és V. csoportba sorolható. Jellegzetessége, hogy a kilomikron lipoprotein frakció szintje emelkedik meg a nagyon alacsony denzitású lipoproteinnel (VLDL) együtt vagy a nélkül.
A HTG lehet elsődleges (primer) vagy másodlagos (szekunder). Az elsődleges HTG-k genetikai defektushoz köthetők. Legismertebb formája a lipoproteinlipáz (LPL) és az Apo C-II defektusa, melyek már gyerekkorban okozhatnak heveny hasnyálmirigy gyulladást.
A felnőttkori elsődleges HTG sokkal összetettebb, többféle genetikai defektus, de életmódbeli faktorok együttesen létrehozhatják.
A másodlagos HTG leggyakoribb oka a cukorbetegség, a rendszeres alkoholfogyasztás, elhízás, terhesség, pajzsmirigy alulműködés, egyes gyógyszerek, egyes vesebetegségek. Cukorbetegségben az inzulinhatás elmaradása miatt a zsírszövetből szabad zsírsavak (FFA) szabadulnak fel, és ezeket alakítja át a máj trigliceriddé (TG), majd bocsátja ki a keringésbe nagyon alacsony denzitású lipoproteinként (VLDL). És mivel a TG-t bontó enzimhez (lipoprotein lipáz) is inzulin kell, csökken a TG lebontása.
Az alkohol szintén valahol ezen a szinten erősíti fel a már meglevő genetikai hibát. Azt figyelték ugyanis meg, hogy akut hasnyálmirigy gyulladás létrehozásához az alkoholon kívül más faktorok jelenléte is szükséges. Szerencsére igen ritka szövődménye a HTG-nek.
Magas triglicerid-szintcsökkentésre leginkább az ún. fibrátok terjedtek el, melyek elsősorban két irányban hatnak kedvezően: csökkentik a triglycerid és emelik a HDL-koleszterinszintet. De lényeges az életmódváltás is.

Kapcsolódó cikkek a Koleszterin és más zsírok rovatban olvashatók.

2010-11-12 14:56:12
| koleszterin, vérzsír szint
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop