Szívritmuszavar

Kérdés:  32 éves, 4 gyermekes nő vagyok. Hosszabb ideje időnként előfordul nálam, hogy másképp ver a szívem. Ez abban nyilvánul meg, hogy olyan, mintha kihagyna pár ütemet, és aztán üt egy nagyot. Ez általában jár egy kis légszomjjal is. Nem törődtem vele, mert el szokott múlni.
A legutóbbi terhességem (ami 5 éve volt) alatt viszont nagyon gyakori volt és aggódtam. Elmondtam egy belgyógyásznak, de ő egyáltalán nem foglalkozott vele, azt mondta, ez természetes. Elfogadtam a dolgot, noha többnyire este már nyugalmi állapotban fordul elő és egyáltalán nem jó érzés.
Az elmúlt héten viszont olyan erőset ütött a kihagyás után, hogy megijedtem. Nem szeretném a gyermekeimet korán magukra hagyni, ezért azon gondolkodom, hogy orvoshoz fordulok.
Tényleg nincs okom aggodalomra? Ez így normális? Menjek orvoshoz? Gyermekkoromban mindig alacsony volt a vérnyomásom, tini koromban, pedig minden reggel elájultam a buszon. Mióta felnőtt vagyok, azóta is előfordulnak ájulások, de már nem olyan sűrűn.
Az édesanyám is és a húgom is (22 éves) hasonló ritmusgondokkal küzd. Anyukámnak azt mondták, pánikbeteg. Ön mit gondol ezekről?
Köszönettel!

| szorongás, stressz
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2010 ;15(novemberi)   InforMed

Válasz:  Amennyiben "komolyabb" szívbetegsége lenne, akkor arra a terhességei alatt fény derült volna, de természetesen egy szív-UH és egy EKG végzendő. Minden valószínűséggel a gyerekneveléssel járó terhelés hozta ki az extraszisztóliáit (ES), pihenés, 1-1 szem nyugtató, szükség esetén bétablokkoló adása szóba jöhet.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2010-11-12 14:56:12
| szorongás, stressz

Web Design & Development Prowebshop