Hasmenés, fogyás - Emelkedett Chromogranin szint

Kérdés:  Május végén kezdődtek problémáim, háziorvosomat száraz köhögés miatt, kerestem fel, vérvörös és hólyagos torkot diagnosztizált nálam, pedig nekem nem volt más tünetem. Felírta nekem a Doxycyclin Al 100-at, 6 szem gyógyszer kiölte az összes bélflórámat, azóta van hasmenésem. Vérvizsgálatok sora, ott többnyire minden rendben, tumormarkerek vizsgálata is volt, ott a Chromogranin értékem magasabb volt, ez 125-ös. Ezt januárban meg kell ismételni. Aztán laktózkilégzési-teszt, ennek eredményei, mindkettő pozitív. A vérből is kimutatták a tejérzékenységet, átestem a gyomortükrözésen, annak eredménye, idült bélgyulladás, és foltos gyomorszáj. Erre írt az orvosom Klion tablettát, és ha ez nem segít, felírta még a Normix gyógyszert 4 dobozzal, ezeket elszedtem. Egy pár napra normalizálódott a székletem, de sajnos most újra hasmenéssel küszködöm.
Ami a legfontosabb számomra, hogy 13 kg-ot fogytam, és ez a folyamat még mindig tart, napról-napra csak fogyok. Most még közbejött egy nagyon csúnya torokgyulladás, most újra Kliont írt az orvosom. Nem tudom, ennyi antibiotikumot szabad-e bevenni?
Van okom aggódni a Chromogranin szint miatt? A hasmenést milyen gyógyszerrel lehetne megállítani? Ha a hasmenés megszűnne, megállna a fogyás is? Sajnos már nagyon el vagyok keseredve, mert egyáltalán nem látok esélyt a gyógyulásomra, főleg mióta újra kezdődött a hasmenés. Ön szerint, ezt a Doxycyclin okozta?
Várom mielőbbi válaszát!

| hasmenés
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2010 ;15(decemberi)   InforMed

Válasz:  Ha május óta 13 kilót fogytam volna, nem lennék ennyire türelmes. Nem hinném, hogy az egésznek bármi köze is lenne a Doxicyclin és a Klion szedéséhez, sőt mindkettő csak javulást eredményezhetett volna. Egy speciális vékonybélbetegség, a Whipple kór esetén éppen a hosszú heteken át szedett Doxicyclin hozza el a gyógyulást.
A chromogranin szint emelkedés felveti úgynevezett carcinoid tumor fennállásának lehetőségét. Ez az úgynevezett enterochromaffin sejtekből kiinduló megbetegedés. Az enterochromaffin sejteknek nevezzük a vékonybélben, a vakbélben, a vastag- és végbélben, a hörgőkben, a hasnyálmirigyben, a petefészekben, a máj és epevezetékben található hormontermelő sejtek csoportját, amelyek például hisztamint, szerotonint, dopamint termelnek. A szerotoninból, ha több termelődik, az például hasmenést okozhat, de járhat hasi fájdalommal, fulladással is. Ezek termelik a Chromogranin A-t is, ami a neuroendokrin tumorok általános markere.
De gyógyszerek, például az esomeprasol, szteroidok is emelhetik ennek a tumormarkernek a szintjét.

Kapcsolódó cikkek a Hasmenés, székrekedés rovatban olvashatók.

2010-12-16 23:43:17
| hasmenés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop