Szapora pulzus, magas vérnyomás

Kérdés:  40 éves túlsúlyos nő vagyok. 3 hete folyamatosan (reggel és éjszaka is) nyugalmi állapotban is (ha csak pihenek), a pulzusom 98-105 között van, a vérnyomásom is a határokon (142/98) túl van. Mindig alacsony volt a vérnyomásom eddigi életem során, ezért vagyok egy kicsit most megijedve.
Depressziómra 10 éve Floxet kapszulát szedek, de pár hete már nem szedem, mert a gyomrom nem bírja (refluxom, gyomorgyulladásom van).
Lehet a szapora pulzus oka az antidepresszáns elhagyása? Ha újra szeretném szedni (mert kellene, de a gyomrom nem bírja a kapszula anyagát, mert gyomorgyulladásom is van, és savlekötőt szedek, de amellett is azonnal rosszul leszek, amint lenyeltem a kapszulát), szóval ha a kapszulából kiöntöm a port, és vízzel elkeverve veszem be, akkor többet ártok a gyomromnak, mintha a kapszulát nyelem le? Már kipróbáltam, elég keserű, de ki lehet bírni, a savas reflux sem jött elő, a kérdés az, hogy nem ártok vele többet a gyomromnak, mint a kapszulával? A szapora pulzussal és a magas vérnyomással mikor menjek és milyen orvoshoz?
Válaszát köszönöm!

| gyógyszer, mellékhatás
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2011 ;16(januári)   InforMed

Válasz:  A fluoxetin (Floxet) kezelés elhagyásakor jelentkezhetnek megvonási tünetek. Ha fokozatos a megvonás, akkor ezek enyhébbek és hamar megszűnnek, fennállásuk azonban néha két hónapon túl is észlelhető, de az esetek többségében két hét alatt megszűnnek. Leggyakrabban szédülés, érzészavar (beleértve a paraesthesiát), alvászavarok (beleértve az álmatlanságot és az élénk álmokat), gyengeség, agitatio vagy szorongás, hányinger és/vagy hányás, remegés és fejfájás.
Elvben a leírtak is akár beleférnek ebbe. Amennyiben a kapszulát nem tudja szedni, számos nem kapszulás szer is ismert, kérjen ilyet, bár talán éppen a kapszula védi a gyomrot, mert talán csak a bélben oldódik.
Ha gyógyszer elhagyási tünetről is van szó, legalábbis átmenetileg bétablokkoló szedése szóba jön.
Beszéljen erről háziorvosával!

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszer a családban rovatban olvashatók.

2011-01-22 22:32:06
| gyógyszer, mellékhatás

Web Design & Development Prowebshop