Testmozgásra 200 feletti pulzus

Kérdés:  21 éves férfi vagyok, 136 kg, 173 cm magas. A problémám az, amire eddig sosem volt még példa, hogy egy viszonylag egyszerű tornagyakorlat közben (guggolás, bemelegítés után) a pulzusom 200 fölé emelkedett. Először csak annyit éreztem, hogy lüktetni kezdett valami a mellkasomban, majd rájöttem, hogy ez a szívem. Azonnal abbahagytam, amit csináltam és sétáltam kicsit körbe-körbe. Nem éreztem semmi egyebet, nem fájt, nem szúrt, nem görcsölt semmim, levegőt is kaptam rendesen. Nem most volt először nagyon magas pulzusom, azonban azok évekkel és 40-50 kg-mal ezelőtt voltak, intenzív Kyokushin Karate edzések közben, ráadásul gyorsabban is elmúltak.
Magyarul egy rendkívül egyszerű és kicsit sem megterhelő 10 perces mozgás következtében jutottam el oda, amihez évekkel ezelőtt egy órányi Karate kellett. Ráadásul mintha egyik percről a másikra éreztem volna. Miután kicsit alábbhagyott a lüktetés, leültem, majd elfeküdtem. Ismét pulzust mértem, 192 volt. Talán fél percre rá mintha szédülni kezdtem volna, felálltam, ekkor enyhült és elmúlt. 20 perc kellett, hogy a pulzusom 108-ra csökkenjen, de még jó fél órával később sem ment 100 alá.
Nem most híztam el először, már kiskoromban is ez volt a problémám, ezt diétával, karate edzésekkel, illetve testépítéssel kompenzáltam, 125 kg-ról 83-ra fogytam két év alatt. Jó ideig tartottam, majd az egyetem előtt dolgozni kezdtem, 4 műszakban. Sem időm, sem energiám nem volt edzésekre járni, ismét elhíztam. Az egyetem alatt fogyókúrával próbáltam lefogyni, volt, hogy egy hétig nem ettem. Sikeresnek bizonyult, ismét 85 kg környékére fogytam, anyagi okokból azonban újra munkába kellett állnom, így elhíztam ismét és elértem a jelenlegi tömegem.
Aggódnom kell konkrétan emiatt a 200-as pulzus miatt, vagy tekintsem ezt annak, hogy a korábbi intenzív edzésektől elszokva a szervezetem már nem birkózik meg úgy a testmozgással és csak újra hozzá kéne szoknom?
Eléggé megijedtem ugyanis egy pillanatra. Ráadásul hamarosan ismét egyetemre járok, mellette lesz időm visszatérni a harcművészetekhez, amit már nagyon várok, de aggódom, hogy alkalmas lennék-e rá? Régen nem jelentettek problémát, hamar megszoktam. Most is ez hiányozhat vajon, vagy itt betegségről lehet szó?
Orvoshoz egyelőre nem mentem, ez ugyanis egy órája történt talán. Ezen kívül, ha nem muszáj, nem szívesen kezdenék gyógyszereket szedni, sem hónapokat várni egy vizsgálatra, ami után csak egy újabb orvoshoz küldenek (ahogy most anyámmal is teszik már lassan két éve, és még mindig nem találják a bajt, de az egészen más betegség), szívesebben lennék egészséges.
Amúgy az elmúlt hetekben kezdtem az étrendemen is módosítani, illetve csökkenteni a számot és növelni a vitaminbevitelt, napi két étkezés, kenyér, hús és zöldségek (jellemzően paradicsom és paprika). Ezen kívül hosszú kihagyás után ma kezdtem először testmozgásba, de mint írtam, elég ijesztő volt, hogy szinte pillanatok alatt 200-ra ugrott a pulzusom, illetve ilyen érzés volt, közben sajnos nem mértem.
Ön mit gondol?
Válaszát előre is köszönöm!

| sport, futás, pulzus
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2011 ;16(januári)   InforMed

Válasz:  Ez az ingadozás a testsúlyban biztos nem egészséges, ahogy az erőltetett diéta sem. Jó lenne fokozatosan visszatérni legalább a 90-100 kg-ra. Amíg ez nem történik meg, ne térjen vissza a küzdősportokhoz, bár tudtommal ehhez mindenképpen sportorvosi vizsgálat kellene, melynek része egy kardiológiai vizsgálat (EKG, szív-UH, terhelés stb.) is. Saját érdekében ezeket el kellene végeztetni. És remélem, semmiféle anabolikumot nem használ.

Kapcsolódó cikkek a Sport, fitnessz, jóga és más alternatív mozgások rovatban olvashatók.

2011-02-08 22:59:30
| sport, futás, pulzus

Web Design & Development Prowebshop