Magas vérnyomás, terhesség

Kérdés:  Lombikbébi programban veszünk részt, de sajnos magas a vérnyomásom. Eddig Dopegytet szedtem 2x4-et, de kevés volt, mindig fájt a fejem, magas volt a vérnyomásom (150/110), és már alkalmanként Cordaflex spray-t is használtam, hogy csökkenjen.
Ekkor adtak Norvasc nevű gyógyszert a Dopegyt mellé, így reggel 2 Dopogytet, este pedig 1 db 10 mg-os Norvascot vettem be.
Nagyon jó lett, mert a vérnyomásom 130/95-re csökkent és már a fejem sem fájt. De a Norvasc mellékhatásaként pirosodott az arcom, és feldagadt a lábam. Most Tenoxot írtak a két szem Dopegyt mellé 2x5 mg-ot.
Terhesség alatt is szedhető a Tenox, hogyha így beválik nekem? (Valamikor a babaprojekt előtt szedtem Tenoxot és az nagyon jól beállította a vérnyomásomat.)
Felvilágosítását köszönöm!

| magas vérnyomás, terhesség, gyógyszer
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2011 ;16(márciusi)   InforMed

Válasz:  A terhes nők amlodipin (ez a Tenox és a Norvasc is) kezelésének következményeiről nincsenek megfelelő adatok. Állatkísérletekben az amlodipin nagy adagjai a reprodukciós működések toxikus károsodását idézték elő. Nem ismert, hogy ennek kockázata a humán alkalmazás során is fennáll-e. A terhesség ideje alatt csak egyértelműen indokolt esetben adható amlodipin. Erről kezelőorvosával konzultálva kell dönteni.

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszerszedés és terhesség rovatban olvashatók.

2011-03-29 23:10:11
| magas vérnyomás, terhesség, gyógyszer
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop