Extrasystole - Elmúlhat?

Kérdés:  32 éves, 3 gyermekes anyuka vagyok. 1 éve vannak extrasystoleim (ES). Nagyon rossz érzés fog el olyankor, és nagyon megijedek. Kiderült, hogy a pajzsmirigy működés nem jó a TSH értékem 6,98 volt legutóbb a héten.
Megyek endokrinológushoz, mert szeretnénk még egy babát. Nagyon félek, de voltam kardiológiai ultrahangon, aminek az eredménye a következő: "AOD: 32 mm, IVSDT: 8 mm, EDD: 50 mm, LAD: 30 mm, PWDT: 8 mm, ESD: 29 mm, EF (Teicholz sz:) 70 százalék ÉP billentyűk, normális tágasságú szívüregek, LA: cm 2, hossza: 41 mm szegmentális falmozgászavar nincs. PF nincs, Simpson 4 üreg szerint számított EF: százalék, Mellkasi nagyerek: az aortaív norm. tágasságú, a nagyerek eredése szabályos. Anatómiai eltérés nem ábrázolódik. Color+doppler: be és kiáramlás normális. MI jelzett, AI:I, TI: jelzett kisvérköri nyomás norm."
Vélemény: Jó BKF(bal kamra funkció). Kis AI. Enyhe ao vitium miatt speciális teendő nincsen, de 1 év múlva echo kontroll ajánlható. Palpitáció érzése hátterében azokat magyarázó org. kardiológiai eltérés nem igazolható. Exhaustiv tényező lehetséges.
Ez mit jelent? Milyen ez a lelet? Lehetséges, a pajzsmirigy miatt? Ön szerint, vállalhatok még egy babát?
Előre is nagyon köszönöm!

| extrasystole, ritmuszavar, szívbetegség, szívműködés
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2011 ;16(áprilisi)   InforMed

Válasz:  A kardiológus is kifáradás következményének tartja panaszát (exhaustio). Így nem kapkodnám el az újabb terhességet, mert már a háromtól is elfáradt, és találtak egy minimális, teendőt nem igénylő anatómiai rendellenességet is.
Mivel a magas TSH alulműködésre utalhat, ennek biztosan semmi köze a sok ES-hez, ritmuszavar a túlműködés jele lehet, de ekkor a TSH alacsony). Pihenés, alkalmanként enyhe bétablokkoló, esetleg nyugtató használata javasolt.

Kapcsolódó cikkek a Szívritmuszavarok rovatban olvashatók.

2011-05-11 00:05:32
| extrasystole, ritmuszavar, szívbetegség, szívműködés

Web Design & Development Prowebshop