Gombócérzés

Kérdés:  Több, mint fél éve jelentkeztek refluxra hasonlító tünetek, csak gyomorégés és egyéb égő érzés nélkül. Mintha gombóc lett volna a torkomban, nyomó érzés állandósult a torkomban, több hétig fájt a mellkasom, és a hátamba sugárzott, mintha taposták volna a mellkasom.
Mindenféle vizsgálaton átestem (mellkas, nyelési röntgen, hátgerinc- és nyaki-röntgen, pajzsmirigy, nagy labor, melyek eredménye negatív lett. Pantoprazolt szedtem két hónapig, nyaki-ultrahangkezelésre és gyógytornára jártam, de nem használt. A nyomó érzés a torkomban hol eltűnt, hol visszatért.
Májusban egy hónapra teljesen megszűnt a nyomás, mikor begyulladt a bölcsességfogam és szájzárat kaptam, talán azért, mert jóformán nem ettem semmit. Aztán, ahogy jobb lett a fogam, kihúzták, megint visszatért a nyomás.
Azt még hozzá kell tennem, hogy évek óta be van dugulva az orrom, a fül-orr-gégészeten orrsövényferdülést állapítottak meg, más elváltozást nem, és mielőtt jelentkezett ez a nyomás, be volt gyulladva mind a két fülem felváltva.
Most, hogy egy hónapja visszatért a nyomás a torkomba egy új tünet is jelentkezett, elkezdett égni a nyelvem hegye és néha a szám is. Rendszeres fogorvosi kontrollra jártam, nincs elváltozás a számban, sem a nyelvemen.
33 éves nő vagyok, nem eszem már semmit, ami savat csinálhat. Két hete szedem egy gasztroenterológus tanácsára a Domperidont és az Esomeprazolt, de eddig eredménytelenül.
Tudom, hogy elkerülhetetlen a gyomortükrözés, de nagyon félek, hogy valami komolyabb elváltozás van a nyelőcsövemben. Az étvágyam egyébként kitűnő, néha azonban ha eszek, nem akad ugyan el a falat, de érzem, ahogy lemegy.
Várom tanácsát!

| stressz, szorongás
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2011 ;16(augusztusi)   InforMed

Válasz:  Gondolja végig, mielőtt megtükröznék, hogy nem szorongás okozza-e panaszát. Ugyanis a \\"gombócérzés\\" tipikus neurotikus tankönyvi tünet, és kezelése is ennek megfelelő.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2011-09-03 08:21:16
| stressz, szorongás

Web Design & Development Prowebshop