Hasmenés-puffadás

Kérdés:  Évekkel ezelőtt hasnyálmirigy-gyulladásom volt, a kiváltó ok nem derült ki. Nem fogyasztok alkoholt, nem eszem zsíros ételeket, nem volt epekövem és korábban semmilyen emésztési problémám.
Az elmúlt években folyamatos hasi fájdalmakkal, puffadással, legtöbbször híg széklettel vagy az elején kemény a végén híg széklettel, hasgörcsökkel kínlódom. A fájdalom konkrétan nem lokalizálható, de legtöbbször a bal oldali bordaív alatti, vagy a köldök környéki fájdalom, valamint különböző helyeken tűszúrás jellegű érzet.
Négy évvel ezelőtti CT-vizsgálat negatív, gyomortükrözés, ill. tavalyi vastagbéltükrözés negatív eredményt hozott. A vérképem a legtöbb esetben normális (Alfa-amiláz alacsonyabb, mint a határérték).
Szeretném megkérdezni a véleményét, milyen vizsgálat/ok deríthetnék ki a tényleges okokat? A fájdalmak, a puffadás és a diszkonfortérzés mellett folyamatos fáradtság is jellemző.
Tanácsait előre is köszönöm!

| nyálkás széklet, nyálka, hasmenés, puffadás
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2011 ;16(októberi)   InforMed

Válasz:  Semmi konkrétumot nem tudok mondani, de ismerve az előzményt (hasnyálmirigy-gyulladás) talán emésztőenzim pótlás szóba jön, valamint a negatív vastagbél eredmény ellenére esetleg Salazopyrin, sőt esetleg Normix szedése is kísérletképpen. Az előbbit vény nélkül kapható szerrel (pl. Kreon) önhatalmúlag is elkezdheti, de az utóbbiakat kezelőorvosával kell megbeszélni.

Kapcsolódó cikkek a Gyomor- és bélbetegségek rovatban olvashatók.

2011-10-26 03:07:58
| nyálkás széklet, nyálka, hasmenés, puffadás
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop