Állandó hőemelkedés - pancytopenia

Kérdés:  32 éves férfi vagyok. 3 éve gyakran megfázok, és azóta állandó jelleggel hőemelkedésem van (37,8 fok körüli).
Laborvizsgálattal pancytopeniát állapítottak meg. Vélemény: "pancytopeniája ez előző vizsgálathoz képest javuló tendenciát mutat. Vérképzőszervi betegségre a jelenlegi leletei - beleértve a flow-cytometriát is - nem utalnak. (FVS: 3,930; VVT: 3,44; HTC: 36,7, MCV: 106,7; MCH: 35,8; Tromb.: 95,0; Lymph.: 50,1)."
Szíveskedjen válaszolni, szükséges tovább vizsgálni az állandó hőemelkedés okát?
Tisztelettel!

| nyirokcsomó nagyobbodás, láz, hőemelkedés
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2011 ;16(októberi)   InforMed

Válasz:  A pancytopenia jellemzője a hibás T sejt aktivitás, mely fokozott hemophagocyta aktivitást eredményez. A T sejtek által aktivált makrofágok \\"felfalják\\" a fehér és vörösvérsejteket és a thrombocytákat (ezek hiányát jelenti a pancytopenia). Ez történik a hemophagocyta limphohistiocitózis (hemophagocytic lymphohistiocytosis) (HLH) szindróma esetében is, amikor is a pancytopnia lázzal, esetleg lép és nyirokcsomó megnagyobbodással, valamint a csontvelőben a hemophagocytózis jeleivel jár.
Iatrogén, külső, nem a saját szervezete által előidézett károsítás eredménye is lehet a pancytopénia, főként kemoterápia, de okozhatják egyes antibiotikumok, vérnyomáscsökkentő- és szívgyógyszerek is. Máskor vírusfertőzés, például mononukleózis, de akár HIV fertőzés is állhat a háttérben. Az esetek többségében a biztos diagnózis felállítása csak csontvelő biopsziával lehetséges. De lehet folsav, B12 és/vagy rézhiány következménye is, nem beszélve a számos egyéb vérképzőszervi megbetegedésről (aplasztikus anaemia, myelodysplasias szindróma, stb.), de egyéb immunbetegség, pl. SLE kísérője is lehet. Egyes gombák mérgei (toxinjai) is okozhatják, ételekkel a szervezetbe jutva. De krónikus sugárfertőzés is előidézheti.
Tehát a panaszok és kóros leletek folyamatos jelenléte esetén folytatni kell a kivizsgálást.

Kapcsolódó cikkek a Fertőzésekről általában, láz rovatban olvashatók.

2011-10-26 03:07:59
| nyirokcsomó nagyobbodás, láz, hőemelkedés
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop