Sportoló emésztése

Kérdés:  Sportoló vagyok, sporttáplálkozást folytatok évek óta, mindig egészséges voltam, 10-11 éve nem voltam lázas, évek óta nem voltam megfázva sem. Úgy érzem, egészséges vagyok.
A problémám, hogy 1 hónapja nehezebben emésztem az ételeket, savasabb a testem, puffadtam, gyakran zavar sportolás közben is, hogy böfögöm vissza, amit megettem. 2 hete volt, hogy ez odáig fajult, hogy hasmenés is jelentkezett (felszívódási zavar).
Vettem Normaflore-t és emésztőenzimet, majd 1 nap alatt elmúlt. A következő napokban szinte tökéletes volt az emésztésem.
Hasmenés jelentkezhet attól, hogy valaki túl sokat eszik (napi 1 max. 2 alkalom)? Mennyire baj, hogy néha hangosan mozognak a beleim? Sokat eszem. Mivel testépítő-erőemelő sportot űzöm (kérem, ne ítéljen el, nem mindenki űzi azt úgy, hogy mindenféle szert magába nyom). Megtervezett étrendem van, magas fehérje, mérsékelt szénhidrát, telítetlen zsírsavak. Én nem látok az étrendemben kivetnivalót, hosszú ideje így táplálkozom, az emésztésem mindig kifogástalan volt. Nincsen hasfájásom, de gyakran teltnek érzem magam, néha savasnak, van, hogy napokig jó a hasam, aztán jön egy alkalmi hasmenés. A lágy széklet probléma? Nagyon jó erőben vagyok, formába továbbra is, de mégis megijedtem kicsit, nem szoktak panaszaim lenni.
Kérem, legyen szíves válaszolni a kérdéseimre (háziorvosom nem foglalkozik velem, mivel ilyen sportot űzök, szerinte ez a probléma - ez vicc, nem vagyok hajlandó elfogadni)!
Nagyon szépen köszönöm a segítségét!
Minden jót kívánok!

| nyálkás széklet, nyálka, hasmenés
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2011 ;16(októberi)   InforMed

Válasz:  A hasmenésnek mindig van oka. Ha úgy érzi, hogy savtúltengés okozhatja, amit stressz, de fertőzés is előidézhet, akkor a terápiát is erről az oldalról kell megközelíteni.
El kellene azon is gondolkodnia, hogy nem használ-e valami új táplálék-kiegészítőt, mert esetleg az lehet a ludas.
Ha étvágya jó, súlya nem csökken, akkor valami fertőzéses eredet a legvalószínűbb, és akkor némi diéta mellett magától el fog múlni.

Kapcsolódó cikkek a Gyomor- és bélbetegségek rovatban olvashatók.

2011-11-09 00:15:06
| nyálkás széklet, nyálka, hasmenés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop