Syncumar, Dicynone

Kérdés:  85 éves édesapám évek óta Syncumart szedett, de két hete véres széklet miatt kórházba került. Sajnos nem derült ki, hogy gyomorból, vagy melyik bélszakaszból jön a vér, mert nem egyeztünk bele a gyomortükrözésbe, sem a végbéltükrözésbe, mert olvastuk, hogy ilyen idős korban nagy a rizikója ezeknek a vizsgálatoknak, mert COPD-je, pitvarfibrillációja is volt, és az idős kor miatt sem javasolják ezeket a durva beavatkozásokat.
Most teljesen leállították a Syncumárt, helyette nem kap semmilyen véralvadásgátlót, sőt most Dicynone-t írtak fel, nem lehet, hogy ez viszont trombózist, vagy stroke-ot stb. okozna?
Köszönettel!

| gyógyszer, gyógyszermellékhatás
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2011 ;16(novemberi)   InforMed

Válasz:  Édesapja példája is mutatja, hogy a tartós vérhígító kezelés vérzésveszélyt jelenthet. Mivel szívritmuszavara is van, a vérhígító bölcs visszaállítása meggondolandó. A bölcs alatt azt értem, hogy nem engedjük az INR-t kettő fölé, valamint biztosra kell menni abban, hogy a vérzés megszűnt.
Tulajdonképpen milyen volt a széklet? Ha fekete, úgynevezett szurokszéklet volt, akkor a felső emésztőtraktusból eredhet, és akkor a gyomortükrözést mégis el kellene végezni, ha friss piros vér, akkor pedig a végbél tükrözése sok mindenre fényt deríthet. Bele kellene egyezni, még inkább, ha szellemileg ép, jól kooperáló betegről van szó.

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszer a családban rovatban olvashatók.

2011-11-30 07:37:21
| gyógyszer, gyógyszermellékhatás
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop