Hasfájás, egyéb tünetek

Kérdés:  22 éves lány vagyok. Tüneteim tavaly nyáron kezdődtek. Supplint kellett szedjek hüvelygyulladás miatt és Ferrograd Folic vastablettát vashiány miatt (6,1 umol/l volt), ma már normális.
Ezek után kezdődtek panaszaim: hasmenés (ez már elmúlt), köldök feletti nyomó érzés (ami még mindig fennáll, főleg bizonyos ételek fogyasztása után (pl. csoki, banán, alma, rizs, szőlő, répa). Ezen kívül a hüvelygyulladás sem múlt el, ami szintén régóta van, 2010 tavasza óta (többféle antibiotikumot, kúpokat, kenőcsöket írt fel az orvos, de a viszkető, égő érzés továbbra is fennáll, eleinte E. Colit mutatott ki a kenetvizsgálat, de fél éve 2-szer is és 1 hónapja is negatív lett; hüvelyi- és hasi-ultrahang és vizelettenyésztés is negatív lett, hüvelyflóra-visszaállító készítményeket is alkalmaztam). Szeptember óta mandulagyulladásom is van (torokfájás, fülfájás, szédülés, gyakran hőemelkedés), erre már háromféle gyógyszert is kellett használnom: Curam duo, Cifran, Prixoter + Bioparox, ezek nem hatottak, ezután a garatváladékból Staphylococcus aureust mutattak ki.
A hasi panaszok miatt laktóz-intolerancia-vizsgálatot javasoltak (régebben még volt gyomortükrözésem is, de akkor még nem ezek a tünetek álltak fenn, csak gyakran volt rossz az emésztésem; ekkor nem találtak semmit), ill. most nyáron virtuális colonoscopián is voltam, ez is negatív lett, a vércukorszintem is normális.
Úgy gondolom, ezek a panaszok között összefüggés állhat fenn, de én nem gondolnék laktózintoleranciára, a tejtől nem szoktam rosszul lenni. Esetleg gyomorsavprobléma, Helicobakter-fertőzés, enzimzavar?
Ön szerint, mi állhat a háttérben?
Válaszát előre is köszönöm!

| gyógyszer, gyógyszermellékhatás
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2011 ;16(decemberi)   InforMed

Válasz:  Panaszainak jó része majdnem biztosan a rengeteg antibiotikum mellékhatása. Tehát jó lenne, ha egy hüvelygombásodás elleni kúp használata után egy darabig elfelejtené az orvosokat, és hagyná, hogy a szervezete szépen visszaállítsa magától a bél- és hüvelyflóra eredeti állapotát.

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszer a családban rovatban olvashatók.

2012-01-07 07:15:48
| gyógyszer, gyógyszermellékhatás

Web Design & Development Prowebshop