Hányinger

Kérdés:  A problémám 3 évvel ezelőtt kezdődött. 31 éves férfi vagyok, 10 éve ismert Gilbert kórral. Kiskoromban csípőízület-gyulladással kezeltek, bár az izotóp nem igazolta vissza, de Movalissal kezeltek.
Időnként fáj, belobban, és nyílt gerinchasadékom is van. A legnagyobb problémám azonban a hányinger, ami mindennapos. 3 évvel ezelőtt rengeteget dolgoztam, és sok volt a stressz is, 10 kilót lefogytam az amúgy is vékony testalkatomból. Az összeesés határára jutottam. Ekkor Milgamma kúrát kaptam, és teljes kivizsgálást. Labor, hasi ultrahang negatív lett, viszont a gyomortükrözésnél találtak hyper (?) atrophiás bélbolyhokat és vékonybélgyulladást diagnosztizáltak. Lisztérzékenységre gyanakodtak, de az erre kért labor ezt nem igazolta vissza, így az idegességgel magyarázták ezt az állapotot.
Tény, hogy abban az időben keveset ettem, a sok munka miatt stressz is volt, de azóta már munkahelyet váltottam és viszonylag stressz-mentesen élek.
Pszichiáterhez küldtek, aki generalizált szorongást, és közepes depressziós epizódot állapított meg. Rexetint és Rivotrilt írt fel, amit a mai napig szedek. Mivel állandó a hányingerem ezért tavaly tavasszal úgy döntöttem, hogy elhagyom mindegyik gyógyszert, persze csökkentve, mert, ha így se/úgy se jó, akkor minek szedjem.
Egy darabig elvoltam, aztán nyáron megint nem bírtam enni, de inni sem, annyira, hogy infúziót kellett kapnom. Ezt hőkimerülésnek diagnosztizálták. Evésre biztattak és ivásra, de sokszor olyan hányingerem van, hogy nem hogy enni, de beszélni sem könnyű. Tudom, hogy ha nem eszem, akkor utána attól is lehet már hányinger, és ez egy ördögi kör.
Az infúzió, és pár nap pihenés után újra munkába álltam, ám 2 hét múlva ismét kidőltem. Újra kivizsgáltak, hasi ultrahang, labor rendben, a gyomortükrözés viszont ismét talált gyulladást - többet is. Nyelőcsőnél, gyomornál, nyombélnél. (A tükrözés alatt is folyt színezett epés váladék ki a számból.) Reflux oesophagitis grad. A. (LA). Gastritis chr. Bulbitis chr. Mikroszkópos leírás: "A duodénumból származó szövetrészekben megtartott szerkezet mutatkozik, a felszíni hám alatt igen sok tág kapilláris és vizenyő található. Diffuz kp. fokú plasmasejtes beszűrődés minden mintában található volt." Gastrooesophagealis reflux, oesophagitissel K2100. Kaptam rá Rabemant.
A háziorvos szerint ezeket a gyulladásokat a gyomorsav okozta, az mart fel ennyi mindent, mert hogy nem ettem, és a sav persze dolgozik, ha nincs étel a gyomorban akkor is. Azt, hogy nem bírok enni, ezt ismét pszichogén problémának minősítették, és azt monda az orvosom, hogy örülhetek, hogy nem fekély.
A pszichiáter emelte picit a Rivotrilt, Rexetinből maradt a fél szem. Ez már a negyedik év lesz, hogy kínoz a hányinger, nem tudok normálisan élni, találkozni senkivel, mert a hányinger megkeseríti az életemet. A Dedalontól elalszom, a Cerucaltol ideges leszek, a Haloperidol cseppek szintén nem használtak és a Motilium sem szünteti meg. A Rabemanból már a negyedik dobozzal szedek, mert az orvosom szerint, ez kell biztonsági megelőző védelemnek. Csak ha alszom, akkor nem érzem a hányingert, bár többször ébredtem hányingerre már. Evés után van, hogy fokozódik is a hányinger. Rexetin, Rivotril az, amit szedek állandóan, de nem jobb a helyzet.
Mi lehet a bajom? Meddig kell ezeket a szereket szednem, egyáltalán mitől, mikor leszek jól, hányingermentes?
Nagyon köszönöm a válaszát!

| savtúltermelés, gyomorsav, depresszió
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2012 ;17(februári)   InforMed

Válasz:  A hányinger miatt biztosan szükséges a savtúltengés kezelése, az antidepressziós terápiáját viszont éppen ezért talán újra kellene gondolni.

Kapcsolódó cikkek a Gyomorfekély, nyombélfekély és a Depresszió és mánia rovatban olvashatók.

2012-02-17 20:39:31
| savtúltermelés, gyomorsav, depresszió
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop