Gyógyszerallergia?

Kérdés:  Édesapámmal kapcsolatban kérném a segítséget. 65 éves, az alábbi gyógyszereket szedi:
reggel: Merckformin 1000 mg 1 db Diaprel 30 mg 2 db Meramil 5/25 1 db Fosicard 20/12,5 1 db Talliton 12,5 1 db
délben: Milurit 300 mg 1 db Torvatec 20 mb 1 db
este: Exforge 10/160 1 db meramil 5/25 1 db metformin 850mg 1 db
1 hete kezdődtek a tünetei: étvágytalanság, puffadás, majd hirtelen 39 fokos láz (ezt Rubophennel levitte, de soha életében nem volt lázas, így lázcsillapítót sem szedett), valamint viszketett a bőre (ez már az első étvágytalansággal együtt) a láz elmúlásával a jobb combja tiszta piros lett, csalánszerű kiütésekkel, hólyagokkal, amik váladékoztak.
Elszaladtak bőrgyógyászhoz, aki kórházba akarta küldeni toxicoderma diagnózissal, végül a hétvégére való tekintettel hazaengedte őket szigorú feltételekkel, kenőcsökkel, Betadine oldattal, antihisztaminnal. Ma nagyon megdicsérte őt, hogy nagyon szépen javult a bőre, de ki kell majd deríteni, hogy mire allergiás, és addig, amit gyógyszert csak lehet, hagyjon el.
Nehezíti a helyzetet, hogy 10 éve ízületi fájdalmakkal küzd, csípőprotézis műtétre lenne szüksége (de nem hajlandó a műtétre), így 5-6 éve rendszeresen szed vagy flector port, vagy diclofenac unot a fájdalmaira.
A teszt elvégzéséig mi az, amit mindenképp hagyjon el, mit szedhet (a fájdalmaira valami gyulladáscsökkentőt mindenképp kell)? LTT-tesztet lehet pénzért azonnal csináltatni? Néztem a SOTE honlapját májusra van szabad időpont.
Válaszát előre is köszönettel!

| gyógyszer, gyógyszermellékhatás
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2012 ;17(februári)   InforMed

Válasz:  Azt hiszem, kórházban kellene a vizsgálatokat folytatni, mert valóban lehet gyógyszermellékhatás is, akár a paracetamol (Rubophen) lehet a kiváltó ok, de a cukorbetegséget akkor is kezelni kell, életveszélyes lehet ezen gyógyszerek elhagyása. (LTT tesztet Szegeden is csinálnak, hívja fel őket!)

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszer a családban rovatban olvashatók.

2012-02-17 20:39:31
| gyógyszer, gyógyszermellékhatás
hirdetés
hirdetés
data-full-width-responsive="true">
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop