Fémes, sós szájíz

Kérdés:  Gyomorégésre savcsökkentőt szedek (Rabyprex) kb. 3 hónapja. Ez többé-kevésbé meghozta a várt hatást, igaz, néha puffadással és székrekedéssel küzdök miatta.
2 hete azt vettem észre, hogy fáradékonyabb vagyok, és a netes fórumokból megállapítottam, hogy lehet, hogy vitaminhiányról van szó. Azt is olvastam, hogy a savcsökkentő gátolhatja a B12-vitamin felszívódást, így elkezdtem multivitamint szedni (Pharmaton Vital). Ez sokat javított a közérzetemen, de két napja fémes, sós ízt érzek a számban.
Ez lehet a multivitamintól? Ha igen, akkor Ön szerint valaminek a hiánya, túladagolása vagy allergiás reakció? A multivitaminon kívül más jelentős vitaminbevitelem nincs, ásványvizet iszom napi 1,5-3 litert.
Köszönettel!

| vérszegénység, vitaminhiány, anémia
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2012 ;17(februári)   InforMed

Válasz:  Ha valóban B12-vitaminhiányról van szó, azt csak injekció formájában lehet megfelelően pótolni. Ennek igazolása is orvosi feladat. Természetesen így tavasszal egy kis vitaminpótlás nem árt, de okozhatja a fémes szájízt. Azonban a vitamint nem szabad együtt venni a savtermelést gátló gyógyszerrel, és ha a fémes szájíz a vitaminszedés elmúltával is megmarad, célszerű orvoshoz fordulni.

Kapcsolódó cikkek a Anémiák (vérszegénység) rovatban olvashatók.

2012-03-04 08:56:11
| vérszegénység, vitaminhiány, anémia
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop