Krónikus hasmenés - Mitől lehet?

Kérdés:  53 éves nő vagyok. 30 éve krónikus hasmenésben szenvedek. Ez csak olyankor kap el, mikor főtt ételt eszek (ebéd után). Jól lakni már nem is merek. Olyankor hasi görcsök, hidegrázás, hányinger kíséretében jelentkezik. Aztán egészen addig tart, míg ki nem jön belőlem minden. Nagyon kellemetlen, mert már időnként alig merek enni (utazás előtt, munkahelyen).
10 hónapja szedek egyfajta hasmenés elleni gyógyszert - Enterobene. Ebből napi 2 szem kell ahhoz, hogy normális legyen a székletem. Az 1 hétből 1-2 szer veszek csak be 1-1 szemet. A felnőtt fiam is ettől szenved.
Az Enterobene gyógyszert szedhetem folyamatosan? Kivizsgálásom annyiból állt idáig, hogy volt székletvizsgálatom, ami negatív lett. Vastagbél-tükrözésen még nem voltam. Nem merem vállalni. Sok rosszat hallottam róla (elmennék, ha elaltatnának, de a mi városunkban nem teszik ezt meg).
Tisztelettel várom válaszát!

| nyálkás széklet, nyálka, hasmenés
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2012 ;17(márciusi)   InforMed

Válasz:  Pontos diagnózis érdekében, hátha mégis akad valami terápiás lehetőség, mégis rá kellene szánnia magát egy kivizsgálásra. A loperamid (Enterobene) orvosi ellenőrzés nélkül nem alkalmazható:
- 12 év alatti életkorban,
- krónikus hasmenés esetén (krónikus diarrhoea loperamiddal csak orvosi előírást követően kezelhető),
- súlyos májbetegség esetén vagy azt követően, mivel a loperamid lebomlása zavart szenvedhet.
A gyógyszer szedését (székrekedés (obstipatio), hasi puffadás vagy kisfokú ileus esetén abba kell hagyni.
Laktóz intoleranciában figyelembe kell venni, hogy a készítmény 42,8 mg laktóz-monohidrátot is tartalmaz filmtablettánként.

Kapcsolódó cikkek a Gyomor- és bélbetegségek rovatban olvashatók.

2012-04-30 07:38:49
| nyálkás széklet, nyálka, hasmenés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop