Fehérköpeny-fóbia - Cipralex

Kérdés:  Orrsövényműtét előtt állok, és fehérköpeny-fóbiám van. Egyébként nincsenek komolyabb lelki problémáim, csak akkor szorongok, ha kórházba kell mennem.
A fentiek ismeretében felkerestem egy pszichiátert. Ő praemedikációként Cipralex szedését javasolta, amit a beavatkozás előtt egy hónappal kell elkezdeni szedni. Ennek a gyógyszernek viszont - igaz, ritkán - lehet olyan mellékhatása, mint rendellenes vérzések.
Úgy tudom, az orr elég sűrűn be van hálózva erekkel, így attól tartok, az operáció során baj lehet. Sajnos, a többi szerotonin visszavételt gátló gyógyszernek is lehet ilyen mellékhatása. Egy hónapja (amikor még a kezelés előtt voltam, bár még most sem kezdtem el a kúrát) csináltattam egy vérképet, ahol minden rendben volt, így a vérlemezke-szám is.
Érdemes a Cipralexszel kockáztatni, vagy másféle antidepresszáns lenne szükséges? Ha igen, melyiket javasolja?
Tisztelettel!

| szorongás, orrsövényferdülés
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2012 ;17(áprilisi)   InforMed

Válasz:  Ha ennyire fél, talán nem kellene az orrsövényműtét. Ha valamilyen ismeretlen okból ez mégis szükséges, akkor közvetlenül a műtét előtt is kaphat nyugtatóinjekciót. A vérzészavar nőgyógyászati természetű az említett gyógyszer szedése esetén, és ez hormonális eredetű és nem véralvadási zavar következménye.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) és a Orrmelléküreg-gyulladás rovatban olvashatók.

2012-05-11 07:32:07
| szorongás, orrsövényferdülés

Web Design & Development Prowebshop