Nyelési nehézség - 40 éves nő

Kérdés:  40 éves, 4 gyermekes anyuka vagyok. 1,5 éve kezdődött a problémám, olyan volt mintha félrenyeltem volna valamit, olyan érzés volt a nyakamnál jobb oldalt mintha megakadt volna a falat.
Elmentem a fül-orr-gégészetre, ott gégegyulladást állapított meg a szakorvos, majd a problémám után gégetükörrel megvizsgált, de nem látott semmit, ezért elküldött ultrahangra. Az ultrahangon nem mutattak ki semmit, a kórosan megnagyobbodott nyaki nyirokcsomón kívül, a pm. lebenyek mérsékelten tömegesebbek.
2011 áprilisban gasztroenterológián voltam, ahol gyomortükrözésem volt, illetve UREA kilégzési tesztet végeztek el:
Diagnózis: Oesophagus kp. tág, alsó részeinek ny. h. borítása gyulladt. a fundus, corpus gyulladt. Az antrum gyulladt. Urea teszt: pozitív.
Vélemény: Reflux oesophagitis. Oesophagus alsó sphincter gyengeség. Bulbitis chr.
Kombinált gyógyszereket kaptam: Pantacid Flux, Fromilid, Amoxycillin.
6 hét múlva az UREA kilégzési teszt negatív lett, a nyeléséi problémámra úgy reagáltak, ne magoljak, és ne egyek apró dolgokat.
2011 decemberében a problémám miatt újra ultrahangra küldtek, ennek az eredménye: kórósan megnagyobbodott nyirokcsomó, a pm. lebenyek min. tömegesebbek, jobb oldalon egy apró göb látható.
Továbbítottak az endokrinológia szakrendelésre, ahol nem toxikus pajzsmirigygöböt állapítottak meg. Jól tapintható, mérsékelten tömöttebb, kissé nyomás-érzékeny pajzsmirigy. TSH: 1,802, ATG: 20,0, ATPO: 48,3 U/ml. Homogén izotópdúsítás, jobb lebenyben intenzívebb. (2011 áprilisában a TSH: 1,531 uIU/ml volt az érték.)
Diagnózis: szeptemberben kontroll a göb miatt, nyelési panaszaim a pm. státusza nem magyarázza.
Ezután az ideggyógyászatra küldtek esetleges nyaki-gerincsérv diagnózis miatt, fizikális vizsgálat után eredmény negatív, viszont feszültségemre írtak ki Medazepam tablettát, és nyelőcsővizsgálatot javasolt.
A torkom reggelre telítettebb, és az idő múlásával a jobb oldalról középre helyeződött át a gombócérzés nyeléskor. A nyelőcsővizsgálat eredménye negatív lett, viszont a panaszaim fennállnak!
Kérem a segítségét, mi állhat a panaszaim hátterében?
Köszönöm válaszát!

| szorongás, nyelési nehézség
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2012 ;17(áprilisi)   InforMed

Válasz:  Véleményem szerint is szorongásoldó a megoldás, de lehetséges, hogy nem a Medazepam a legalkalmasabb erre.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2012-05-11 07:32:07
| szorongás, nyelési nehézség

Web Design & Development Prowebshop