Tünetek hosszú sora - 30 éves férfi

Kérdés:  Szegedről író 30 éves férfi vagyok. Tavaly augusztusban terhelésre kisebb mellkasi fájdalmat észleltem, de mivel dohányzom is, és iszogattam is (nem tartom magam alkoholistának!) nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Gondoltam, majd elmúlik. Így is történt, de innentől kezdve úgy éreztem, hogy fizikálisan nem vagyok az igazi.
Idő közben lakhelyváltozás történt, partnerváltás, munkahelyváltás stb. Fél évig tartó huzavonával és nem idegeskedéssel. Közben fogytam 5-6 kilót, de ez sem aggasztott nagyon, mivel 102 kiló voltam a 183 cm magassághoz. Gondoltam, biztosan az új munkahely, meg az új partner az oka. Még jól is állt!
Ment is minden szépen, kisebb testi tünetekkel. Az új partner által is elég sok idegnek voltam kitéve, megfelelési kényszer, elég önfejű volt és a régitől sem sikerült elszakadnom igazán érzelmileg.
Idén március elején a névnapomat ünnepeltem a családdal, ahol elég nagymennyiségű alkoholt fogyasztottam. És ami innentől kezdve következett az maga volt a pokol.
Másnap reggel iszonyatos vádligörcsre ébredtem és éreztem, hogy valami nagyon nem stimmel velem. Nem igazán tudtam megfogalmazni, hogy mi az, mivel konkrét fájdalmat nem éreztem, csak étvágytalan voltam, ami nagyon nem jellemző rám. Eddigre a fogyásom a családnak is feltűnt.
Még elmentem dolgozni egy pár napot, azt gondolván, hogy ezek is elmúlnak majd. De nem így lett. Sőt! Következő héten már be sem tudtam menni dolgozni. És ami innentől jött azt az ellenségemnek sem kívánom: étvágytalanság, fogyás, megváltozott széklethabitus, álmatlanság, alvászavarok, éjszakai izzadás, gyengeség, izomrángások a test különböző pontjain, nyirokcsomó-megnagyobbodások a nyakon, csomó a bal mellemben, csomó a végbelem mellett, ami vércsíkokat hagyott a vécépapíron, köpetürítés (ami azóta 3-4 alkalommal véres is volt), hajhullás, szőrhullás, bőrtünetek, látásromlás, kellemetlen lehellet, köldök körüli fájdalom, izomfájdalmak, hátfájdalom, fejfájás, orrvérzés, mellkasi fájdalom stb.
Ez így ment 3 hétig, szinte alvás és evés nélkül. Amikor egyik hajnalban arra lettem figyelmes, hogy a szívem majd kiszakítja a mellkasom, és a végén dobbant egy hatalmasat. Nagyon megijedtem.
Délelőtt kihívtam a mentőt, ami a sürgősségi osztályra szállított.
Status: Kp táplált, kp vértelt bőr és nyálkahártyák, icterus, cyanosis, öedema nincs. Békés garat, lepedékes nyelv, pajzsmirigy göbmentes, carotisok felett zörej nem hallható. Eupnoe, részarányos mellkasváz, teljes, éles, nem dobos kopogtatási hang, érdes légzés, crepitatio, szörtyzörej nem hallható. Szív nem nagyobb, tachycard, ritmusos szívhangok, zörej nem hallható. Has a mellkas szintjében, puha, betapintható, nyomásérzékenységet nem jelez, kóros rezisztencia nem tapintható, máj elérhető, lép nem tapintható, vesetájékok szabadok, kp élénk bélhangok. Gerincütögetésre nem érzékeny. Perifériás artériás pulzáció jól tapintható. RR: 120/80 Hgmm. SO: 100%, EKG: 100/ min, SR, kp tengelyállás, PQ: 160 ms, QRS: 100 ms, QT: 320 ms, szabályos repolarizáció.
Vérvétel, ami magasabb: Glükóz: 5,8 mmol/l, FVS: 10,19 Giga,l, MPV: 12,2 fL (A többi tartományon belül!)
Mellkasröntgen: AP, PA: A rekesz éles kontúrú, a sinusok szabadok. A tüdőkben friss beszűrődésre utaló jel nem látható. A hilusok szabályosak. A szív és az aorta eltérés nélkül ábrázolódik.
Terápia: 0,5 Frontin, 300 mg ASA
Tehát organikus eltérés nem igazolódott. Irány a pszichiátria! Ott 5 napot töltöttem, ahol napi kétszer kaptam 0,2 mg Rivotrilt. Közben megint észleltem véres köpetet és továbbra is azt éreztem, hogy lehet, hogy a pánik és a kimerültség is közrejátszik a panaszaimban, de valami szomatikusan nem stimmel velem.
De legalább aludni tudtam éjjelente 5-6 órát. És az étvágyam is javult valamelyest. Szóval 5 nap után utamra bocsátottak, hogy szedjem a Rivotrilt.
Diagnózis: Alkalmazkodási zavarok.
Jól van, gondoltam magamban, és elfogadtam. Hazamentem és szedtem a gyógyszert, ahogy kell. Közben a párkapcsolatom megszűnt. De pont abban az időben ez nem különösebben izgatott. Az egészségem és hogy pontot tegyek ennek az ügynek a végére, annál inkább.
1-2 nap után ismét alvászavaraim támadtak, hatalmas erőt kellett vegyek magamon, hogy legyűrjek pár falatot a torkomon. Ezért visszamentem a pszichiátriára és altató felírását kértem. Fel is írták a Sanvalt. Amitől megint sikerült 2-3 napig valamicskét aludni. Aztán ismét minden kezdődött elölről.
Közben csak fogytam, barna darabkás köpet, össze-vissza széklet, itt fáj, ott fáj, homályos látás, hajhullás, rosszullét.
Elmentem a háziorvoshoz az összes lelettel és elmondtam a panaszaimat. Megvizsgált (nagyjából). Vérnyomásmérés stb. Nagylabor, vizelet - minden normál és negatív. Székletvér negatív. Vérvétel: Koleszterin: 5,54 mol/l (magas), LDL koleszterin 3,76 mol/l (magas), FVS:11,26 Giga/l (magas), Neutrophil gran.: 7,49 Giga/L (magas), Neutrophil gran.%: 66,5% (magas), Lymphocita%: 25,8% (alacsony), Monocyta: 0,77 Giga/l (magas), Eosinophil%: 0,6% (alacsony), RDW-CV: 14,2% CV (magas) MPV: 11,8 Fl (magas), TSH: 0,14 mIU/L (alacsony). A többi a normálértéken belül, de a kóros TSH-szint miatt keresek fel endokrinológust.
Kaptam beutalót, de nem kellett kivárnom az időpontot, ugyanis azon a héten vasárnap épp fürdeni készültem, amikor beleültem a kádba, legyengülten, szinte hónapok óta kialvatlanul. Zsibbadni kezdett a bal karom a pulzusom meg kb:150, azonnal kiugrottam a kádból. Ablakot nyitottam felpolcoltam a lábaim, kezeimet magam mellé téve, párnát megemelve próbáltam szabályosan lélegezni, orron be, szájon ki, jó mélyen. Majd ismét jött a mellkasszaggató szívdobogás a hatalmas dobbanással a végén. De gondoltam, nem szólók senkinek, sem a szüleimnek, sem mentőnek. Mert így is van már velem elég bajuk.
Másnap reggel mértem vérnyomást, valami irreálisat és azt vettem észre, hogy a pulzusom ülő, fekvő helyzetben 60-70, míg álló helyzetben 130-150. Magamra hívtam a mentőt. Ott is nagyjából minden normális volt a helyszínen. Ott is elmondtam a panaszaimat, ők gasztroenterológiai kivizsgálást javasoltak. Helyszíni diagnózis: anxietas!
Aznap este otthon már a földön fetrengtem, zsibbadt a bal karom, össze-vissza vert a szívem, nem mertem felállni, mert akkor a pulzusom 150, gyenge voltam, fáradt, elcsigázott, azt hittem közel a vég.
Másnap ismét a szokásos. Mondom, ez így tovább nem mehet, elmentem a háziorvoshoz, aki beutalót írt megint a sürgősségire, meg 1-et a Pszichiátriára.
(Ja azt elfelejtettem mondani, hogy közben én jártam a pszichiátriai kontrollokra és mindent amit felírtak úgy szedtem.)
Szóval megint sürgősségi. Status: Ugyanaz, mint az első esetben! RR: 155,80-142,90 Hgmm. SO2: 100%-Spontán, Tax: 36,6 C EKG: 80, min fr SR, Kp tengelyállás, szab. repol. Inkomplett RBBB. Szab. repol.
Ambuláns terápia: 0,5 mg Frontin, Vérvétel: Glükóz: 5-8 mmol/l (magas) FVS: 14,50 Giga,l (magas) MPV: 11,9 fL (magas). Ezen kívül Troponin T-t mértek (ami normál értéken belül volt 0,013) és D-dimert (az is negatív 0,22). Mellkasröntgen: AP,PA, Mellkasi folyadék nem látható. A tüdők jó légtartók, bennük friss beszűrődésre, kisvérköri pangásra utaló jelek nem ábrázolódnak. A hilusok szabályosak. A szív és az aorta érdemi eltérés nélkül ábrázolódik. Javallják: fül-orr-gégészeti, endokrinológiai és tüdőgyógyászati kivizsgálásomat.
Már azon a héten pénteken ott voltam az endokrinológiai rendelésen. St: pajzsmirigy lebenyei tömegesebb tapintásúak. Egyértelmű göb nem tapintható. Jobb m. sclm. felső pólusánál kb. 0,5 cm-es resistencia sejthető.
Bal emlőben mamilla mögött resistencia tapintható. Vérvétel: fT3, fT4, anti TPO, TRAK, FSH, LH, PRL, cortisol, tesztoszteron, SHBG, DHEAS. Ebből a prolaktin lett alacsonyabb: 62 mIU/L, és a DHEAS magasabb: 13,71 umol/l, cortisol: 592. A többi határértéken belül. Szemészeti vizsgálat és nyaki ultrahang javasolt. Kaptam is időpontot, 06. 20-ára és jelentkezzek kontrollra 1 hónap múlva. (Most lesz) Szemészet: Minden rendben. Csak a szemvénák teltebbek. Fül-orr-gége: Diagnózis: Vizsgálat és orrmelléküreg-röntgen alapján: sinisutis maxillaris acuta, gastrooesopphagealis reflux, oesophagitis nélkül, imactált cerumen, nyelvgyulladás. RTG: A bal sinus maxillaris csaknem homogénen fedett. A többi melléküreg légtartalma megfelelő. A sinus frontalis hypoplasiás. Csontkontúrok épek.
Voltam fogászaton, hátha góc okozza a panaszaimat. De a vizsgálat és a röntgen alapján, nincs góc. 1 fog volt picit begyulladva. Ki is húzattam egyből, ne legyen gyulladási pont.
Ide jutottam lassan 3 hónap alatt, arcüreggyulladás. Mínusz 17 kilóval, hulló hajjal és szőrzettel, szinte étvágytalanul, hónapok óta kialvatlanul, mindenféle tünettel. Csak épp olyannal nem, ami arcüreggyulladásra utalna. A pszichiátriai kezeléseken, kontrollokon megjelentem, szedtem Rivotrilt, Frontint, Citalopramot, Yarocent, Sanvalt, Gerodormot, felvettem egy 5 alkalmas magnézium injekció kúrát. És ráírják a pszichiátriai ambuláns lapra, hogy nem meghatározott fóbiás szorongás zavar, enyhe depressziós epizód. Én nem mondom, hogy pszichésen nincs bajom, de véleményem szerint elsősorban szomatikus a gond, ami ezt hozta magával. Azért is írtam le mindent ilyen aprólékosan, mert nagyon kíváncsi vagyok a véleményére!
Borzasztóan félek és aggódom. (Szeged)

| arcüreggyulladás, szinuszitisz, sinusitis, szorongás, stressz
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2012 ;17(májusi)   InforMed

Válasz:  Az eddig vizsgáló és kezelő orvosok is igyekeztek szervi megbetegedést kizárni, épp a véres köpetürítés miatt, mert ez nem fér bele a pszichiátriai kórképbe, de a több igen.
A kissé magasabb fehérvérsejt-szám alapján pedig valóban feltételezhető orrmelléküreg-gyulladás.

Kapcsolódó cikkek: Orrmelléküreg-gyulladás
Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz)

2012-06-03 20:17:02
| arcüreggyulladás, szinuszitisz, sinusitis, szorongás, stressz

Web Design & Development Prowebshop