Hasmenés, székrekedés - Édesanyám 61 éves

Kérdés:  Édesanyám 61 éves, már 2 éve nyugdíjas. Pár évvel ezelőtt kezdődtek problémái: van, hogy 1-2 nap nincs széklete, utána viszont - elsősorban reggelente - olyan hasmenése van, hogy el sem mer indulni otthonról.
Ő ezt azzal magyarázza, hogy időskori anyagcserezavar és kész. Gondolom, hogy ilyen létezik, csak mostanában ez már odáig fajult, hogy alig lehet kimozdítani otthonról, nehogy baj legyen az úton.
Szerintünk ez már átcsapott pszichés problémákba is, és nem tudom, hogyan tudnánk segíteni neki?
Elkezdte vizsgáltatni magát, minden lelete negatív. Sajnos nem egy városban lakunk, így nehezebben tudjuk állapotát követni, csak azt tudjuk, amit ő elmond. Évek óta küzd fülzúgással is, ami gyakran súlyos szédüléssel is együtt jár, de ennek a kivizsgálása során sem találtak nála semmit. Gyanítjuk, hogy minden tünet hátterében inkább lelki okok állnak.
Ennek a székrekedés-hasmenés betegségnek milyen testi okai lehetnek, milyen úton vizsgáljuk ki őt? Lehetséges, hogy tényleg csupán lelki problémák miatt van ez (sokat stresszel feleslegesen, hogy velünk, a gyerekeivel, minden rendben legyen, pedig nincs rá oka, hogy mindenkinek megfeleljen)? Hasmenés után nincsenek egyéb problémák, illetve ugyanúgy eszik, nincs gyomorfájás. Odafigyel az étkezésekre, eszik olyan ételeket, hogy az anyagcseréje rendben legyen, gyógyteákat iszik, viszont az állapota egyre inkább rosszabb, egyre kevesebbet mozdul ki otthonról és azt sem szívesen.
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

| hasmenés, székrekedés, bélgyulladás
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2012 ;17(májusi)   InforMed

Válasz:  Mindenképpen ki kell zárni a vastagbél-, esetleg a vékonybél gyulladásos megbetegedését, térszűkítő folyamatról nem is beszélve, mielőtt az egészet lelki okokra vezetnénk vissza.
Ha nem fogyott, nincsenek hiánytünetei (a felszívódási zavar miatt), akkor szerencsére "komolyabb" megbetegedés nem túl valószínű, de akkor is megfelelő tüneti szerekkel javítani lehetne közérzetén.

Kapcsolódó cikkek a Gyomor- és bélbetegségek rovatban olvashatók.

2012-06-03 20:17:18
| hasmenés, székrekedés, bélgyulladás
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop