Magasvérnyomás-betegség

Kérdés:  Több mint 30 éve magas a vérnyomásom. Végre sikerült egy olyan gyógyszer összeállítást találni, ami szinten tartja, 120/80 Hgmm általában. Ritkán ugrik ki 140-re. A gyógyszer összeállítás: reggel 1 Lavestra H 100/25 mg, délben 1 Tenox, este 1 Cardura XL, 3x50 mg Betaloc, 1-1-2 Xanax.
Nemrégen egy laborvizsgálatom volt, aztán EKG, terheléses vizsgálattal. Semmi kóros elváltozás nincs, de mivel a cukrom 8, átcserélték a Lavestra H-t Coverex komb-ra, mondván, megemelheti a cukrot a Lavestra.
Az új gyógyszert elkezdtem szedni és a vérnyomásom rögtön 160-170 körül volt, a pulzusszámom megemelkedett. 2 hétig így kínlódtam (bár ezt a gyógyszert már szedtem akkor sem használt). Magamtól visszaálltam a régi bevált Lavestrára. A vérnyomásom azonnal normalizálódott. És ekkor vettem észre valami nagyon furcsát. Ha a Lavestra H-t szedem, délután a fejemben azt érzem, mintha valaki megfogná az agyamat és enyhén elfordítaná jobbra, és mintha egy enyhe szédülést is éreznék. Látászavar nincs ilyenkor. Míg a Coverexet szedtem nem volt ez az érzés. Nem tűnt ez egészen fel eddig, mert azt hittem, hogy a nyaki csigolyák meszesedése, nyaki merevség lehet az okozója.
A gyógyszer okozhatja ezt? Ha igen, mire lehetne váltani, aminek a hatóanyaga hasonlít a Lavestrához, de nem okozna panaszokat? Miért nem a háziorvost kérdezem? Mert nem kapnék érdemleges választ, lerázna azzal, hogy szedjem csak a gyógyszert, majd megszokom. Köszönöm segítségét és válaszát!

| magas vérnyomás, gyógyszermellékhatás
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2012 ;17(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  Ahhoz az orvoshoz ne menjen többé, aki a valsartant (Lavestra) lecserélte perindoprilre (Coverexre). Ugyanis épp a fordítottja igaz, éppen napjainkban jelent meg egy nagy cikk arról, hogy a valsartan szedése csökkenti (!) a cukorbetegség kialakulását.
Maradjon a bevált gyógyszerelésnél.
Effect of Valsartan on the Incidence of Diabetes and Cardiovascular Events
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1001121

Kapcsolódó cikkek a Magasvérnyomás-betegség rovatban olvashatók.

2012-10-03 07:48:50
| magas vérnyomás, gyógyszermellékhatás
hirdetés
hirdetés
data-full-width-responsive="true">
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop