Fejfájásom oka? – Lelet értelmezése

Kérdés:  Ön mit tenne egy ilyen tartalmú lelet olvasata után, ha még az is hozzá tartozik, hogy rendszeresen reggeli fejfájással ébredek, ami nem migrénes, mert azt tudom, hogy milyen. Az első mély álom után már felébredek a fájdalomra, ami a nyakamban, vállamban, lapockámban van, és az éjszaka többi órája a kínlódásé.
Az én körzeti orvosom annyit mondott a lelet láttán, hogy ez korral jár, van, akinek előbb kezdődik. Ő adta a beutalót.
Már nem, tudom mit csináljak? Milyen pózban feküdjek, hogyan tornázzak, mert nem mindegyik esik jól. A fejem legkellemesebb tartása, ha lógatom, és a földet nézem. Már az egyenes tartás is kellemetlen, fájdalmas.
1,5 éve mondom különböző orvosoknak, hogy sokat fáj a fejem és nem mindegyik migrénes. A fejfájás ambulancián minden vizsgálat nélkül antidepresszánst írtak fel. Még a vérnyomásomat sem mérte meg sem a körzeti orvos, sem a neurológus, pedig közben kiderült, hogy magas.
Az már kezelve van, de a reggeli fejfájás csak fokozódott a hetek, hónapok alatt és a vele járó rossz közérzet. Szeretnék dolgozni, tenni a napi dolgokat, de a délelőttöm szinte teljesen elmegy azzal, hogy javítgatom a helyzetemet. Teljesen tanácstalan vagyok és szegény is, hogy maszek alapon vizsgáltassam ki magam.
Leletem: "A nyaki lordosis elsimult. Nyaki borda nem észlelhető. A csigolyák magassága megtartott. A C5/6 ív rés szűkebb. Alsó cervikalis szakaszon a ventrális és hátsó peremeken is láthatók kis felrakódások. Vélemény: Spondylosis cervicalis. C5/6 discopathia susp."
Köszönöm előre is válaszát!

| szorongás, stressz, fejfájás
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2012 ;17(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  Fejfájása valóban lehet nyaki-gerincprobléma, de valójában a röntgen lelet nem alkalmas arra, hogy ezt megerősítse vagy kizárja. Persze a durva anatómiai eltérések kizárására (pl. nyaki borda) alkalmas, de a választ a reumatológiai vizsgálat és kezelés (torna, masszázs, stb.), esetleg valóban szorongásoldó szedése lehet. Ugyanis a szorongás fenntarthat és fokozhat szervi elváltozás okozta betegséget is. Ezt a röntgen leletet valóban minden második embernek le lehetne írni, aki már nem tinédzser.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2012-10-03 07:48:50
| szorongás, stressz, fejfájás

Web Design & Development Prowebshop