Sárga lepedékes nyelv

Kérdés:  Szeretném tudni, mi okozhatja a nyelvemen egy hónapja, hirtelen elő-előjövő sárgás színt, ami mostanra nem annyira keserű már, hanem amolyan fanyar szájízt okoz? Valamint olyan érzést, mintha forró étellel megégettem volna a nyelvem végét. A szám szélén időnként olyan érzésem van, mintha sós étel felcsípte volna. Eleinte keserű, csípős szájízem volt, és hasmenéssel társult.
Jelenleg vannak olyan napjaim, amikor nincs ez a sárgás szín a nyelvemen. Általános közérzetem jónak mondható, kivéve, amikor a nyelvemen megjelenik ez a sárga szín. Akkor inkább ideges vagyok. Sem a gyomrom, sem a beleim nem fájnak. A jobb oldali bordaív alatti görcsös fájdalmam a sárga szín megjelenésének kezdetén néhány napig előfordult, de jelenleg nincs. Epehólyagom nincs már 18 éve. Nyáron nézték, nincs epeút kövem se. Viszont zsírmájat jelzett az UH. Nem alkohol, hanem elhízás, mozgásszegénység stb. okozhatja. Állítólag gyógyítható, vagyis remélem.
Régebben hasmenéses, sárgás székletem volt, de soha nem volt a nyelvemen ilyen sárgás lepedékszerűség. Jelenleg nincs hasmenésem, de a sárgás szín ott van a nyelvemen. A gyomromból semmit nem érzek feljönni, ami esetleg refluxra utalna, bár fogalmam sincs ez a sárga dolog akkor hogyan kerül a nyelvemre?
Vérképem jó. Némi sárgás valamit jelez a vérképem is, ezt nem értem, nem tudom mit jelent, csak egy ismerős, nem belgyógyász orvos mondta. (Ha szükséges lenne a vérkép leletemet) október 17-ei, és a májusi UH leletet tudom küldeni e-mailben.
Kérem, próbáljuk megtalálni az okot! Szíveskedjék tanácsot adni, mit tehetek magamért, hogy rendbe jöjjek. Zsíros ételektől óvakodom. Jó ideje pirított kenyéren élek, ill. elcsábultam tegnap egy szelet pizzára. Erre is gyanakszom.
Meddig kellene és hogyan diétáznom, ha erre lenne szükségem? Van olyan gyógyszer, ami ilyenkor azonnal segíteni tudna? Természetesen a teljes gyógyulásom az igazi célom. Esetleg milyen vizsgálatot javasol nekem?
Biztos vagyok abban, hogy a praxisában találkozott már hozzám hasonló beteggel, és tud nekem tanácsot adni, amit előre is nagyon szépen köszönök!
Máriatövis-olajat iszom október 16-óta, szedek még 10mg-os Nolpaza és 10 mg-os Domperidon EP tablettát. Nem használ! Néhány nap óta iszom Naturland salaktalanító (7 gyógynövényes) teát, napi 2 filtert. Semmilyen egyéb gyógyszert nem szedek (66 éves vagyok).
Remélem sikerült viszonylag értelmesen megírnom a tüneteimet, és tud nekem segíteni!
Előre is köszönöm a segítségét!

| irritábilis bélbetegség, hasmenés
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2012 ;17(novemberi)   InforMed

Válasz:  Egy széklettenyésztést mindenképpen érdemes lenne kérni, és "komolyabb" étkezésekhez enzimpótlót szednék. Véleményem szerint, ha a savtúltengése már megszűnt, az alkalmazott Nolpaza hatására, hasmenése sem a savtúltengés következménye, irritábilis bélbetegség is szóba jön. Keressen fel gasztroenterologust. Az úgynevezett gyógyteák is ronthatják panaszait, abba kellene hagyni.

Kapcsolódó cikkek a Gyulladásos bélbetegségek (Crohn, colitis ulcerosa, IBS, TBC) rovatban olvashatók.

2012-11-17 05:34:04
| irritábilis bélbetegség, hasmenés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop