Magas onkomarker, carcinoid tumor?

Kérdés:  40 éves, kétgyerekes anyuka vagyok. 10 éve magas értéket mutat az onkomarker, Ca 72-4. Most jelenleg 35, de volt már 90 is.

Háromszor voltam gyomortükrözésen, vettek mintát is, mindig krónikus gyulladást állapítottak meg. Kezelés sosem volt.

1 éve hisztamin-intoleranciát diagnosztizáltak. Volt allergiás reakcióm is, azóta gyógyszert szedek (Fexofenadin). Sokszor feldagad a szám, pedig próbálok diétát tartani. A gyomrommal különös problémám nincs.

Ön szerint van köze a két dolognak egymáshoz? Érdemes újra elmennem gyomortükrözésre? Nagyon félek, hogy gyomorrákom lesz!

Nagyon szépen köszönöm válaszát!

| rák
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2013 ;18(áprilisi)   InforMed

Válasz:  A kezelőorvosa által szükségesnek ítélt vizsgálatokat el kell végezni, mert panaszait okozhatja hormontermelő daganat. Ez nem gyomorrák, hanem inkább carcinoid irányában kell vizsgálni.

A carcinoid tumorok ritka daganatok; hagyományos osztályozásuk alapján három alcsoportba sorolhatók, az előbél, a középbél és az utóbél carcinoid tumoraira. Neuroendokrin sejt eredetük és hasonló szövettani sajátosságaik ellenére a különböző lokalizációjú carcinoid tumorok molekuláris háttere, patogenezise, a betegséghez társuló klinikai tünetek, a diagnosztika és terápia lehetőségei, valamint a betegség prognózisa lényegesen különbözhet.

Bár a carcinoid tumorok diagnózisához érzékeny biokémiai markerek (a szérum kromogranin A-koncentrációja, az 5-hidroxi-indolecetsav mennyisége a 24 órán át gyűjtött vizeletben) és lokalizációs módszerek (szomatosztatin-receptor-szcintigráfia, pozitronemissziós tomográfia) állnak rendelkezésre, a daganatokat javarészt a betegség előrehaladott stádiumában ismerik fel. A betegek jelentős részénél az előrehaladott stádium, a távoli metasztázisok miatt sebészi módszerekkel nem érhető el teljes gyógyulás, azonban ezekben az esetekben is számításba kell venni a daganat megkisebbítésének sebészi lehetőségeit.

A carcinoid tumorokhoz társuló klinikai tünetek kezelésének jelenleg leghatásosabb eszközei a szomatosztatin-analóg készítmények (octreotid, lanreotid); a tünetek megszüntetésén vagy enyhítésén kívül tumorgátló hatásuk révén akár hosszú éveken keresztül stabilizálhatják a tumorok növekedését, illetve ritkán daganat regressziót válthatnak ki. Napjainkban radioaktív izotóppal jelölt szomatosztatin-analógokkal folynak klinikai vizsgálatok, amelyek a carcinoid tumoros betegek számára új terápiás lehetőséget kínálnak.

Kapcsolódó cikkek a Rák rovatban olvashatók.

2013-04-29 10:02:09
| rák
hirdetés
hirdetés
data-full-width-responsive="true">
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop