Savtúltermelődés

Kérdés:  5 hete voltam gyomortükrözésen, ahol a következőket állapították meg: oesophagus kp. tág, alsó részének ny.h. borítása gyulladt. A fundus, corpus ép. Az antrum gyulladt. A pylorus kerek. A bulbus is gyulladt, oedemas, a leszálló szár ép. Urea kilégzési teszt: negatív
Vél.: reflux oesophagitis. Gastritis chr. Bulbitis chr. Jav.: 2x40 mg Emozul.
Tudna tanácsot adni, hogy mivel tudnám a gyógyulást felgyorsítani? Odafigyelek arra, hogy mit eszek, hogy ezzel is segítsek magamon. Menny idő alatt lehet ebből felgyógyulni?
Előre is köszönöm a válaszát!

| reflux, gyomorsav
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2013 ;18(májusi)   InforMed

Válasz:  A savas reflux kérdése összetettebb, mint gondolnánk. Vannak emberek akiknek "alapállásban" több a savtermelése, és ez akár a sav nyelőcsőbe történő visszacsurgását (reflux) és nemcsak a gyomor, hanem a nyelőcső gyulladását is kiválthatja. (Oesophagus a nyelőcső, gastrum a gyomor latin neve, és a hozzáragasztott -itis végződés pedig gyulladást jelet.)
Másfelől külső tényezők, stressz, számos gyógyszer is a savtermelés fokozódását okozhatja. Tehát a terápiát is egyénemként az összes tényezőt figyelembe véve kell kialakítani.
Ha eleve "savas" más a teendő, mintha ezt csak külső tényező, például úgynevezett nem-szteroid gyulladás gátlók szedése, vagy munkahelyi stressz okozta. Egyik esetben elég a panaszokat okozó gyógyszer elhagyása, míg stressz esetén a savtermelés csökkentő terápiát feltétlenül valamilyen szorongás gátlóval, vagy életmódváltással kell kiegészíteni.
Cifrázza még a helyzetet, hogy a savtúltengés tavasszal és ősszel fokozottabb, ekkor magasabb a gyógyszerigény. De mivel a PPI-k (proton pumpa gátlók), ami az Emosul is, tartós szedés esetén nem kívánt hatásokat is eredményez, célszerű a nyári, nyugodtabb időszakban csökkenteni, illetve kihagyni.
Ha nem külső tényezők okozták a gyomorpanaszait, intermittálóan, de alkalmanként gyógyszeres kezelésre szorulhat, mert akkor "nem lehet felgyógyulni".
Mindenesetre kerülendő a csípős étel, tömény ital, cigi és kávét is csak mértékkel fogyasszon!

Kapcsolódó cikkek a Reflux (GOR) és más nyelőcsőbetegségek rovatban olvashatók.

2013-06-06 07:19:24
| reflux, gyomorsav
hirdetés
hirdetés
data-full-width-responsive="true">
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop