Mitralis prolapsus, stressz

Kérdés:  21 éves diák vagyok mitralis prolapsussal, MI jelzett/I. Nem merek mozogni, hamar kiesik a szívem a ritmusból, össze-vissza ver, hányingerem lesz, szédülök ilyenkor. (Holteren néhány blokkolt pitvari extrán és reggeli órákban tachycardia hajlamon kívül nem találtak mást, bár akkor egész jó napom volt.) Ezek a vizsgálatok októberben készültek. Terheléses EKG-kor inadekvát sinus tachycardiát állapítottak meg, leállítottak a submaximális frekvencia elérésekor, 7,1 MET lett. Jó, 10-re nem számítottam, de azért ez meglepett.
A kérdés, amiért Önhöz fordulok, fulladásaimhoz/nehézlégzésemhez (nem rohamszerű) kötődik, amihez a szokásosnál kellemetlenebb és kisebb terhelésre is jelentkező extrasystole társul. Ilyenkor sétálni, beszélni sem tudok, mert csak fokozza a dyspnoémat. Úgy érzem, nyom a mellkasom, nem kapok levegőt. Pulzusom ekkor a stressz ellenére gyakran nem magas, sőt, a múltkor 64-et mértem (általában kellően nyugodt állapotban 70-80 között szokott lenni, de hamar felmegy 100-ra is, kp. táplált vagyok, beta-blokkolót nem szedek, se fogamzásgátlót, vérnyomásom normális, nincs hyperthyreosisom, vérképem negatív, nem tudom, ennek van-e jelentősége, az LDH-m 384 U/l lett a 2-380 referenciaértékhez képest).
Tudom, hogy a sport hasznos, és hogy ne figyeljek ennyire magamra, de ez elég nehéz, ha az ember lánya nem kap levegőt, és tudom, hogy ilyenkor nem hyperventillálok. A testmozgást tekintve pedig hiába nem fél maratont szeretnék ismét futni, minimális adagokkal kísérletezem, ha jön a ritmuszavar (egymás után több extra, légszomj, hányinger), nem tudom folytatni. (Egyszer megpróbáltam, és elég rossz volt, utána is szapora maradt a pulzusom egy ideig.)
Tegnap értem haza egy nyaralásból, ahol egyéb tünetként izgalom hatására, vonathoz sietéskor, hegymászáskor nagyon szapora, dobszerű pulzus, émelygés, hányinger, gyengeség jött rám (1-1 ütés erősebb is volt), és csak sokára (félóra-óra) éreztem enyhülést. Ugye ez nem pitvarfibrilláció? Orvostanhallgató vagyok, de nem érzem, hogy hipochonder lennék vagy pánikbeteg, nincs intenzív félelmi reakcióm már a tünetekre.
Doktornő, én most olyan jól kipanaszkodtam magam! Kérem, ha bármi meglátása, véleménye van, ossza meg velem! Nem szeretnék ilyen életet élni! Ellehetetleníti a tanulmányaimat és a kikapcsolódásomat is.
Válaszát hálásan köszönöm!

| szorongás, stressz
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2013 ;18(júliusi)   InforMed

Válasz:  Olyan szépen leírta a panaszait, mintha tankönyv lenne. Mivel a kardiológus nem talált szívbetegséget, mégiscsak vegetatív idegrendszeri labilitásról lehet szó. Ezt alkalmanként béta blokkolóval és szorongásgátlóval jól kézben lehetne tartani. Ezzel kellene foglalkozni!

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2013-08-02 22:51:40
| szorongás, stressz

Web Design & Development Prowebshop