Cöliákia?

Kérdés:  Fél éve (március óta) ízületi fájdalmaim vannak, a két csuklómmal és bokámmal kezdődött, de később a kéz kisízületei, a térdek, sőt időnként a könyök és a vállak is érintettek. Ritkán élesek, inkább tompák ezek a fájdalmak, és ezen kívül gyakran szúró, égő vagy bizsergő érzést érzek a kezeimben, az alsó lábszáraimban és az ízületek körül.
A nagylábujjaim is szúrnak, bizseregnek időnként, vagy azt érzem, hogy a talpam belső éle fázik, egészen kihűl. Időnként pedig egyszerűen majd leszakadnak a végtagjaim, főleg a kezeim és az alkarom.
Reumatológiai és immunológiai vizsgálat negatív. A tüneteket megelőzően, még múlt ősszel volt egy rövidebb hasmenéses időszakom, majd ez után a székletem tartósan megváltozott: nagyobb mennyiségű és jóval lágyabb és világosabb, fényesebb lett a korábbihoz képest.
A tél folyamán refluxszerű tüneteim alakultak ki, éjszakánként gyakran felébredtem arra, hogy nagyon kapar a torkom és köhögök. Márciusban, amikor az ízületi fájdalmak és a zsibbadások kezdődtek, a gyomortünetek is felerősödtek, éjszakákat nem aludtam az égető gyomorsav miatt, és gasztroszkópiával gasztritist állapítottak meg. Olvasmányaim alapján ekkor felmerült bennem a cöliákia gyanúja.
A vérvizsgálatra elmentem, az negatív lett, de mégis elkezdtem a gluténmentes diétát, bár nem tartom tökéletesen: kenyeret és tésztát csak gluténmenteset eszek, de pl. csokiban, tejtermékekben nem figyelem a gluténtartalmat. Azóta (4 hónapja diétázom) a gyomorpanaszaim elmúltak, a székletem megjavult, de az ízületek és ezek a zsibbadó, szúró, égő érzések megmaradtak, kb. hasonló intenzitással.
Okozhatja a tüneteimet mégis cöliákia a negatív vérvizsgálat ellenére? Ha igen, kimutatható ez gyomortükrözéssel és biopsziával a fent leírt diéta után? Bármi egyéb meglátást, tanácsot nagy örömmel fogadok.
Anamnézis: 35 éves nő vagyok, 12 éve átestem hepatitis A-n, 1,5 éve generál nyirokcsomó megnagyobbodásom volt, azt mondták, vírus, de nem derítették ki, milyen vírus. Múlt szeptemberben, nem sokkal a problémáim kezdete előtt vakbélműtétem volt, kismedencei gyulladással.

| diéta, kímélő étrend, cöliákia, cöliakia
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2013 ;18(októberi)   InforMed

Válasz:  Ha a gluténmentes diéta használ, semmi akadálya, hogy folytassa. A leírtak alapján elképzelhető, hogy valami enyhe autoimmun folyamata zajlik, de ha minden lelete negatív, akkor mást nem érdemes tenni, mint alkalmanként az ízületi panaszok esetén valami nem szteroid gyulladás-csökkentőt szedni, savtermelést gátló szer védelmében.

Kapcsolódó cikkek a Diéta betegségekben rovatban olvashatók.

2013-10-27 03:21:59
| diéta, kímélő étrend, cöliakia

Web Design & Development Prowebshop