Furcsa emésztési panaszok

Kérdés:  35 éves értelmiségi munkát végző nő vagyok, tőlem telhetően egészségesen élek. Mindig is voltak emésztési problémáim: többször bélhurut, nehezebb ételek után már az óvodában szurkált, görcsölt a köldököm tája és az oldalam, ezen kívül székrekedés gyötört.
Mindezek miatt nemcsak nem dohányzom, nem fogyasztok alkoholt, de a nehéz, zsíros ételeket már gyerekkorban ki kellett hagynom az életemből (ezektől nekem már az első falatok után olyan zsibogás, csömör jelenik meg a mellkasomban, mintha hánynom kellene).
A gyümölcsöktől, zöldségektől viszont semmi bajom, ahogyan a savanyúságoktól sem: ezektől könnyű és jó a hasam.
1 éve azonban mindehhez még egy furcsa tünetegyüttes kezdett társulni, melynek lényege - szinte minden étkezés és ivás után mocorogni kezd a hasam, majd puffadás, szelek jönnek, sokszor fájdalmas görcsökkel, néha fájdalom nélkül. (A szelek teljesen szagtalanok.) Mindez addig tart, amíg nem sikerül székelnem, a széklet távozásával a szelek is elmúlnak, és a hasam megnyugszik. Egészen a köv. étkezésig, illetve az új széklet elkészüléséig.
A székrekedésem is fura lett: valamiért nem várja meg, míg elkészül az egész széklet, hanem olykor ingert érzek, és kijön egy-egy kőkemény darabka, sokszor is... majd végül az egész széklet, és akkor megnyugszik.
Sajnos éjjel is többször van ez - gyakorlatilag az egész székletet én valamiért 5-6 apró darabban ürítem ki. A székrekedés miatt egy évvel ezelőtt hashajtással próbálkoztam (Glicerin-kúp, Mira-víz, illetve édesgyökér extraktum-kapszula). Mindegyiknél, de különösen a kúp felrakása után hasgörcsöm lett, belenyilallt, erős szelek jöttek és egy fura, belső lázat éreztem. 2 esetben 38,2 fokos lázam lett a hashajtó használata után, ami másnapra lement, és 1-2 nap étvágytalanság után teljesen helyrejöttem, noha az alapprobléma megmaradt.
Mi lehet ez? Amúgy jó a közérzetem, étvágyam tökéletes, nem fogytam (vékony alkatú, 167 cm és 50 kg vagyok).A széklet nem véres, rendes, csak, mint említettem, darabokban jön ki, nem egyszerre. Diétázom, vigyázok nagyon az étkezéssel, de az sem segít, Dipankrint szedek.
Tisztelettel megköszönném válaszát, tanácsát, hogy mihez kezdjek, üdvözlettel?

| hasi panaszok, székrekedés
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2013 ;18(októberi)   InforMed

Válasz:  Mindenképpen emésztőenzimmel kellene kiegészíteni a terápiát (a Dipankrin helyett), és enyhe hashajtó rendszeres szedése is segíthetne. Ha nem, akkor mégiscsak konzultálni kellene gasztroenterológussal.

Kapcsolódó cikkek az Emésztési zavarok rovatban olvashatók.

2013-11-17 03:51:32
| hasi panaszok, székrekedés
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop