Terhesség - Magas húgysavszint

Kérdés:  Sajnos már pár éve küzdök magas húgysavszinttel. Mikor kiderült 500 fölött volt a maximális 340 helyett.
Milurit tablettával sikeresen rendbe jött, panaszaim (lábujjzsibbadás, csuklófájdalom) elmúltak. Nem eszem sok vörös húst, én úgy gondolom nem az étkezés az oka, (párom sokkal több húst eszik, teljesen normális neki), hanem valami enzimhiány lehet.
Ráadásul bátyám is ugyanettől szenved. Terhesség előtt fogytam 10 kg-ot, és az orvosommal megbeszéltem, hogy nem ajánlott a gyógyszer, abbahagyom.
Jelenleg 12 hetes terhes vagyok, és most előjött újra a csuklófájdalom, sajnos sejtem, hogy újra magas a húgysavszintem. Hamarosan megyek vérvételre, és majd ki fog derülni.
A babának árthat a magas húgysavszint? Remélem nem lesz tőle semmilyen fejlődési rendellenessége! Vagy erről nem állnak adatok az orvosok részére?

| terhesség, köszvény
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2014 ;19(februári)   InforMed

Válasz:  2 hetes terhesként, még inkább akkor, ha nem is tudja, hogy most milyen magas a húgysavszintje, a csuklója fáj, akkor nem valószínű, hogy a kettő között összefüggés lenne. Mivel fiatalkorban igen ritka a köszvény, nincs tapasztalat az allopurinol (Milurit) használatával, ezért csak nagyon súlyos köszvényes esetekben alkalmazzák, mindig szem előtt tartva a gyógyszer mellékhatását, ami akár fejlődési rendellenesség is lehet, nem tudni, hogy direkt magzati károsodás folytán, vagy az anyai szervezeten keresztül. Tehát diéta tartása javasolt, és nem gyógyszer,

Kapcsolódó cikk:-

2014-02-18 06:19:39
| terhesség, köszvény
data-full-width-responsive="true">