Elhúzódó hasi panaszok

Kérdés:  34 éves nő vagyok, egészséges, nincs ételallergiám/érzékenységem tudomásom szerint semmire, emésztési panaszaim is nagyon ritkán vannak és akkor mindig okkal (túlevés, vírus stb.).
2 hete voltam gyógyfürdőben és élményfürdőben, ahol véletlenül sikerült egy kis vizet is nyelnem (csúszdázás közben). Ezen a helyen sajnos a pelenkás babákat is beengedték úszópelenkában (ami ugye semmit nem tart bent igazán) a nagy medencékbe is.
A fürdőzés másnapját már kicsit égett/nyomott a gyomrom, ami 2 napig kitartott és hasmenésem is lett, étvágytalan is voltam. Azóta viszont majdnem minden nap délutánra felpuffadok, kb. 2 naponta van "hasmenésem" (azért írom így, mert nekem alapból gyors az anyagcserém, napi 2-3 széklet nálam még normális, de most 5-6 van és sokkal lazább, de nem vízszerű).
A hasmenést megelőző este irtó büdöseket szellentek a puffadás mellett. Hasmenéses napokon étvágyam sem igen van. Nem hasmenéses napokon vagy nincs székletem, vagy ha van, akkor kevés, de az is más, mint normál esetben (pl. soha nem kellett vécékefét használom, de azóta mindig).
Emellett puffadáskor sokszor fáj a hasam, olyan vándorló jelleggel mindenhol, hallom ahogy rotyog meg zubog benne valami.
Mi lehet ennek az oka? Valami fertőzés? Mit szedhetek rá? Bélfertőtlenítőt? Bolus adstringens jó lehet rá? Probiotikumot szedjek? Diétázzak, vagy teljesen mindegy?
Válaszát előre is köszönöm!

| puffadás, bélgáz, gázképződés, hasmenés
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2014 ;19(áprilisi)   InforMed

Válasz:  Minden bizonnyal a vízből fertőződött. Az esetek többségében diéta, Smecta vagy épp az említett Bolus adstringens szedése mellett magától meg fog gyógyulni, ha nem, célszerű egy széklet tenyésztést végeztetni. Tartós panasz esetén máj és epebetegség irányában kell folytatni a kivizsgálást.

Kapcsolódó cikkek az Emésztési zavarok rovatban olvashatók.

2014-04-09 23:03:57
| puffadás, bélgáz, gázképződés, hasmenés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop