IBS, CalDetect gyorsteszt

Kérdés:  34 éves nő vagyok, egész életemben voltak gondok emésztésileg, szorulás, görcsök, fájdalom, puffadás, gázosodás. Fél éve hasmenés társult ezekhez, ami eléggé megkeseríti az életem.
Első körben IBS-re gyanakodtam, lelki ok és stressz akad bőven az életemben. Viszont voltam gasztroenterológusnál, ott végeztek Calprotect CalDetect 50/200 gyorstesztet, ami az orvosnál negatívat mutatott, itthon viszont egy későbbi időpontban közepesen pozitív, vagyis >50 érték lett.
Ez akkor azt jelenti, hogy van gyulladás és mégsem lelki okokra vezethető vissza? Vagy a kimutatott gyulladás nem zárja ki, hogy csak IBS?

| puffadás, gázosodás, hasmenés
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2014 ;19(áprilisi)   InforMed

Válasz:  Még ha egy semiquantitív immunchromatográfiás gyorstesztről is van szó, az eredmények értékelését bízza a gasztroenterológusra. A teszt egy calprotectin nevű kalcium kötő fehérje kimutatására alkalmas. Ez a fehérje valóban egy gyulladást jelző marker, ami a székletbe jutva viszonylag stabil, és ezért detektálható, és segíti a differenciál diagnózis felállítását gyulladásos és funkcionális bélbetegség esetén. De inkább használható gyulladásos bélbetegség kiújulásának-igazolására.

Kapcsolódó cikkek a Gyulladásos bélbetegségek (Crohn, colitis ulcerosa, IBS, TBC) rovatban olvashatók.

2014-06-06 20:35:28
| puffadás, gázosodás, hasmenés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop