Gyógyszer okozhat vesebetegséget?

Kérdés:  Fél éve - tünetek nem voltak - egy nyaki-ultrahangvizsgálat a bal oldalon egy kb. 14 cm hosszú, echoszegény sima felszínű lágy plakkot mutatott ki, mely 45-50%-ban szűkítette a lument.
A vizsgálatot fél év után megismételtük, ahol egy másik helyen egy másik vizsgáló orvos az előzmények tudta nélkül alapos ellenőrzést követően nem talált komoly elváltozást egyik oldalon sem, a jobb oldalon mérsékelt, a bal oldalon enyhe fokú atherosclerosist állapított meg haemodinamikai eltérés nélkül.
Az orvosom sem nagyon értette, hova tűnt az elzáródás, de azt mondta, hogy örüljünk neki. Az első vizsgálatot követően a lipidológus orvos először Aspirin Protectet, Xetert, majd Obradont írt fel, de mindkettő izomproblémát okozott. Ezután Zocort kaptam, amit minden másnap kell bevennem - 10 mg-ot. Ez is okozott görcsös fájdalmakat, de nem annyira zavar.
A napokban vérvétel is történt, ahol a karbamid érték magasabb lett, (7,3 mmol/l - 7,1-ig jó), pedig a gyógyszer elkezdése előtt még 6 mmol/l volt és soha nem volt 6,3-nál magasabb). A CK érték 400 U/l lett - 190-ig jó, valamint az összkoleszterin 5,7 mmol/l - 5-ig jó, a gyógyszer a koleszterinemet nem vitte lejjebb, előzőekben 5 volt az összkoleszterinem. A kreatinin szint jó volt, 92 mmol/l - 106-ig jó.
A Zocor okozhatta a karbamid emelkedését? Okozhat hosszú távon vesekárosodást?
Köszönettel!

| gyógyszer, gyógyszermellékhatás
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2014 ;19(júniusi)   InforMed

Válasz:  Jómagam az utóbbi vizsgáló orvosnak hinnék, és a koleszterin szint csökkentőket azonnal elhagynám, még mielőtt valami komolyabb bajt okoznának. Ezt tenném annak ellenére, hogy a veséjével nincs semmi baj.

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszer a családban rovatban olvashatók.

2014-06-12 04:19:10
| gyógyszer, gyógyszermellékhatás

Web Design & Development Prowebshop