CENP-B AAT

Kérdés:  Feleségemet 6 éve vulvektómiával műtötték. Akkor 30 besugárzást kapott. Azóta időnként igen erős (vízszerű) hasmenése van. Előfordul, hogy 7-10 napig nem jelentkezik, van úgy, hogy háromnaponta.
9 éve pszoriázis miatt apró kiütésszerű, nedvező sebek jelennek meg. Főleg ezen oknál fogva bőrgyógyász felkeresésekor vérmintát vettek. Az eredmények között volt egy ismeretlen, amire a bőrgyógyász nem tudott magyarázattal szolgálni. Az említett faktor CENP-B AAT +++ pozitív volt.
Mit jelöl, és mire lehet következtetni belőle? Válaszát előre is köszönöm!

| vulva, rák
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2014 ;19(augusztusi)   InforMed

Válasz:  A centromer fehérjék egy olyan csoportját jelentik a fehérjéknek, mely a sejtben lévő centromérek funkcióját mediálják. A centroméreknek fontos szerepűk van a sejtosztódásban, fontos céltáblái az autóantitesteknek. Tehát autoimmun betegségek diagnosztikájában használhatók talán (pl. scleroderma, újabb nevén szisztémás sclerosis). A CENP-B a legfontosabb autoantitest (AAT). CREST szindrómás betegek 80%-ban jelen van ez az antitest (Limitált szisztémás sclerosis = CREST-szindróma = Calcinosis, Raynaud-syndrome, ESophageal dysmotility, Slerodactylia, Telangiectasia)

Kapcsolódó cikkek a Női nemi szervek daganatai rovatban olvashatók.

2014-09-04 07:07:47
| vulva, rák
hirdetés
hirdetés
data-full-width-responsive="true">
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop