Kóros reakció alkoholra, genetikai betegség?

Kérdés:  Már 2014 vége óta egyre fokozódó ételallergiás tünetekkel küzdök. Még tavaly februárban Candidát mutattak ki a torokváladékomból, ami tényleg valószínűnek tűnt, hogy az okozza a tüneteket, mert a Candida-diétás ételektől nem voltak panaszaim. Voltam gasztroenterológusnál, aki szintén valószínűsítette, hogy a Candida okozhatja a panaszt. Dermyc tablettát kaptam és szedtem hónapokig.
Nyár közepére lett egy negatív leletem, de amint elkezdtem megint olyan ételeket enni, amiket előtte nem, pár napra rá előjöttek a panaszaim, és a Candida leletem is pozitív lett megint a torkomban.
Akkor azt javasolták, a legközelebbi negatív lelet után hosszabb időt várjak az étrendváltoztatással.
November végén megint negatív lett a torokváladék-kenet, most 2,5 hónap után próbálkoztam újra enni valamit, de 3 kocka csokitól alkoholos állapotba kerültem, utána pedig szinte egyből másnaposnak éreztem magamat. Ez korábban is így volt, míg Candidás voltam.
Lehetséges, hogy ez még mindig a Candida lenne? Vagy gyanakodjak valami másra? A családomban anyai ágon 3 rokonom is van (köztük édesanyám), akik csak nehezen vagy egyáltalán nem tudják lebontani az alkoholt, és már attól is alkoholos tüneteik vannak, ha éhgyomorra gyümölcsöt esznek. Lehetséges, hogy ez genetikus betegség nálam, és 30-as éveim elejére alakult ki?
Kiegészítés: voltam különféle vérvételeken, nem vagyok gluténérzékeny, és a részletes vizsgálat nem mutatott ki semmilyen ételallergiát a véremből, pedig például az élesztőtől nagyon heveny légzési nehézségeim voltak, de a vérem alapján negatív lett az eredmény. Ezt sem értem.

| Candida, candidiázis
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2016 ;21(januári)   InforMed

Válasz:  Az előzmények ismeretében valóban alkohol "túlérzékenység" okozhatja panaszait. Az alkohol lebontásához megfelelő mennyiségű alkohol dehidrogenáz enzimre van szűkség. Akinél genetikai okokból ennek egyik izoenzimje hiányzik, (az, amelyik az acetaldehid lebontását végzi), azoknál már kis mennyiségű alkohol is részegségi tüneteket okozhat. (Ez kb. 1 milliárd emberre vonatkozik.)
Legjelentősebb tünetéről, a bőr kipirulásáról ezt a túlérzékenységet, illetve összeférhetetlenséget "flushing-szindrómának" nevezik. További tünetei a vérnyomáscsökkenés, a pulzusszám megnövekedése, szívdobogás, izomgyengeség, fejfájás, rosszullét és hányás. Ma már bizonyítottnak vehető, hogy ezeknek a tüneteknek a tulajdonképpeni kiváltója az acetaldehid.
Thomas D. Hurley, az Indiana Egyetem Orvosi Karának biokémia és molekuláris biológia professzora és munkatársai nemrég azonosították az Alda-1 névre keresztelt vegyületet, amely képes aktiválni a hibás enzimet. A molekula a hibás enzimhez kötődve működővé teszi azt. Ezek alapján a későbbiekben talán terápiás alkalmazásához is eljutunk.
Tehát ezt a kandidiázist valószínűleg jó lenne elfelejteni.

Kapcsolódó cikkek a Gombafertőzések rovatban olvashatók.

2016-02-22 23:23:02
| Candida, candidiázis
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop