Reflux - PPI (proton pumpa inhibitor)elhagyása

Kérdés:  Savas refluxra, enyhe rekeszizomsérvre szedek protonpumpa gátlót (pantoprazolt 40 mg) immáron 2,5 éve. Akárhányszor visszamentem kontrollra a gasztroenterológusomhoz, soha nem láttam különösebb segítőkészséget, vagy, hogy megoldást keresnénk a problémára, mindig csak a ppi további szedése volt a tanács, és ezzel le van zárva a dolog.
Azonban mostanra úgy érzem, már kezdenek a ppi mellékhatásai egyre kényelmetlenebbé válni. Az emésztésem mostanra teljesen megzavarodott, folyton különböző fertőzéseket szedek össze, hiába figyelek nagyon az alaposan megtisztított és előkészített ételekre. Félek, ha ennél is huzamosabb ideig szedem, még ennél is kellemetlenebb lesz a helyzet (csontlágyulás, vérszegénység stb.), így szeretném letenni a gyógyszert, és valami mással kiváltani, vagy helyrehozni a helyzetet, ha ez lehetséges.
Próbáltam a napokban letenni, de a 3. gyógyszermentes napon már fullasztó gyomorégésem volt, ami nem akart szűnni 4-5. napra sem, így újra elkezdtem szedni. Ez lehet a gyógyszer hirtelen megvonásától, vagy ez csak az alapállapot gyógyszermentesen?
Lehet az, hogyha egyre kisebb dózisban tenném le, akkor nem törne elő ilyen erősen újra a savas refluxom? Nem nagyon tudom most már, hogy mit csináljak. Menjek el másik orvoshoz, vagy menjek el méregdrága magánrendelésre, kérjek gyógyszerváltást, vagy tegyem le a gyógyszert?
Már ott tartok, hogy elkezdtem az eddig általam megvetett, humbugnak tartott gyógynövényes, természetgyógyász megoldások után keresgélni, hátha. Egyébként, lehet a ppi-t egy életen át szedni, vagy jól teszem, ha erőlködök azon, hogy elhagyjam? Szedek fogamzásgátlót is, ez befolyásolhatja a gyomorsav tartalmat, vagy ez csak mese? Hatóanyag: ethinylestradiol, cyproterone; ATC: Cyproterone és estrogen.
Hálával és köszönettel, egy 27 éves nő.

| nyelőcső tasak, divertikulum, Zenker-divertikulum, reflux, GERD, nyelÅ‘csÅ‘ tasak
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2016 ;21(áprilisi)   InforMed

Válasz:  Azt háziorvosával is megbeszélheti, hogy valamelyik "régebbi" savtermelést csökkentő gyógyszert kezd el szedni, mert a tartós savtúltengés fekélybetegség kialakulásához vezethet, tehát valami "védelem" ez ellen kell. Ha hat, akkor is mindegyikből a még hatásos minimális dózist kell kiválasztania, nem beszélve arról, hogy a savtúltengésnek évszakoktól függő ingadozását is figyelembe kell venni (tavasszal és ősszel hevenyebb), és nyáron akár meg lehet próbálni kihagyni. Sokszor szorongás, stressz is fokozza a savtermelést, és ennek csökkenése is esetleg dóziscsökkentés lehetőségével jár. De tegye ezt fokozatosan, és átmenetileg Salvus víz, szukralfát használata is szóba jön.
A PPI gyógyszerek feltétlenül biztonságosak, alig valószínű, hogy a PPI szedés bárkire nézve, bármilyen tekintetben jelentős kockázattal járna. Azonban vizsgálatok alátámasztották a PPI elvonást követő sav "rebound" hipersekrecio tényét, és ennek klinikai jelentőségét. Tehát azt, hogy gyors elhagyása után az ismert savtermelésnél nagyobb mértékű savtermelés van.
Oka talán a szer adását kísérő hypergastrinaemia miatt kialakuló enterochromafin–szerű sejt hyperplasia lehet. Ez a savtermelő sejtek túlburjánzását jelenti. Az utóbbi években i vihart kavart az a feltételezés is, hogy a PPI-k csökkentik a clopidrogrel hatását, ezáltal fokozzák a cardiovascularis (szív és érrendszeri) betegségek gyakoriságát.
A clopidrogel egy "vérhígító", amit Aszpirinnel (acetilszalicilsav) együtt szoktak szív és érrendszeri beavatkozások után adni, és az acetilszalicilsav gyomorkárosító hatását kivédendő PPI adását is elrendelik. Jelenlegi ismereteink szerint, ha a bevételűk nem egy időben történik, ez a feltételezés nem igazolódott.-
A PPI-k-a gyomor baktérium flóráját befolyásolják, és kapcsolat lehet a gyógyszerek adása és a tüdőgyulladás (pneumónia) kialakulása között. De ez csak egy nagyon "beteg" betegcsoportot érint, egyelőre csak óvatosság ajánlható olyan emberek savcsökkentő kezelésében, akik pneumóniára egyébként is hajlamosabbak (idősek, immunszupprimáltak, visszatérő légúti fertőzés miatt ismételten antibiotikum adására szorulnak). Nő a bélrendszeri (Salmonella, Campylobacter, Clostridium) fertőzések száma is. Magnézium hiány is kialakulhat.
Néhány tanulmány kapcsolatot talált a csípőtáji csonttörések és a tartós PPI szedés között. A lehetséges magyarázat talán a PPI kalcium felszívódást csökkentő hatása lehet.-Azonban, ennek mértéke csekély. Tehát az említettek szerint a károk és hasznok számbavételével, a pácienst teljes kórtörténete ismeretében orvossal konzultálva szedjék csak a gyógyszert.-

Kapcsolódó cikkek a Reflux (GOR) és más nyelőcsőbetegségek rovatban olvashatók.

2016-04-24 00:03:38
| nyelőcső tasak, divertikulum, Zenker-divertikulum, reflux, GERD
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop