Vizelethajtó

Kérdés:  49 éves nő vagyok. Magas vérnyomásra az alábbi gyógyszereket szedem: Irbesartan 150 mg, Nevotens 5 mg és Rawel 1,5 mg.
Az egyik ismerősöm megijesztett azzal, hogy a vízhajtóhoz káliumpótlást kell alkalmazni, mert az a káliumot is kihajtja a szervezetből a vízzel együtt.
Ez valóban így van? Keressem fel ez ügyben a háziorvosomat?
Köszönettel várom válaszát!

| gyógyszer, gyógyszermellékhatás
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2016 ;21(novemberi)   InforMed

Válasz:  A Rawelt (indapamid) bár vízhajtó, jelen esetben nem vízhajtóként, hanem vérnyomáscsökkentőként kapja. Az indapamid antihypertensiv (vérnyomáscsökkentő) aktivitása összefügg az artériás compliance javulásával és az arteriolaris és perifériás rezisztencia csökkenésével. A legtöbb vízhajtó fokozza a vesék által termelt vizelet mennyiségét. Az indapamid azonban más, mint a többi vízhajtó, mivel csak csekély mértékben fokozza a termelt vizelet mennyiségét. Ezért valószínűleg nem kell káliumpótlás. Természetesen az időszakos labor kontroll esetén ellenőrizni kell többek között a kálium szintet is, és ha ez hiányra utal, pótlandó. Csak érdekesség kedvéért megjegyzem, hogy az indapamid hatóanyag versenysportolóknál pozitív doppingtesztet eredményezhet. Szedése terhesség alatt se javasolt. Nyáron pedig a fényérzékenyítő hatására is többek között gondolni kell.

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszer a családban rovatban olvashatók.

2016-11-27 19:05:33
| gyógyszer, gyógyszermellékhatás
hirdetés
hirdetés
data-full-width-responsive="true">
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop