Elhúzódó hasi fájdalom

Kérdés:  35 éves nő vagyok. Panaszaim 2 éve kezdődtek, édesapám hirtelen halála után. Egyik este erős hasi fájdalmak és hasmenés jelentkezett, ami eltartott egy napig, majd megszűntek.
Pár hétig minden rendben volt. Utána ismét kezdődtek csak nem akkora intenzitással. Bármit ettem, szinte azonnal futottam a vécére, hasmenésem volt. Éjszaka semmilyen panasz nem volt. Leginkább a felhasi régióban jelentkezett. Bármit ettem folyamatosan morgott a hasam, bélgázok gyötörtek.
Jelentkeztem gasztroenterológusnál – vérkép, vizelet rendben volt, hasi ultrahang szintén. Majd ezek a panaszok megszűntek és pár hónap múlva újra jelentkeztek, de kevésbé erősen.
Most egy hónapja a jobb oldalon a felhasban és középen érzek szúró, égő fájdalmat, ami miatt ismét orvoshoz fordultam - sürgősségire, megijedtem, hogy esetleg vakbelem van.
Ott hasi ultrahangot csináltak, melyen a belek meteorizmusa látható, mely miatt a petefészkem nem hozható látótérbe. Fizikális vizsgálat során az epigastriális régió érzékenyebb.
Vérképem: fehérvérsejt szám 13,53, majd infúzió (nem tudom milyen hatóanyagú) adása után 10,50 lett másnap reggelre.
Székletem egyszer hasmenés egyszer nehezen ürül. Pár hét múlva megyek CT-vizsgálatra, majd utána tükrözésre. Nagyon félek, hogy akár a vastagbélrák jelei is lehetnek ezek. Családomban senkinek nem volt sem ilyen jellegű, sem másfajta daganatos betegsége.
Válaszát előre is köszönöm!

| hasi fájdalom, hasmenés
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2017 ;22(júniusi)   InforMed

Válasz:  A magasabb fehérvérsejt szám valóban bakteriális fertőzésre utalhat, de a fájdalom helye nem típusos a vakbélgyulladásra. Minden valószínűséggel úgynevezett IBS (irritábilis bél szindróma) lesz a diagnózis, talán Dicetel szedése segíthet. Gondolni kell arra is, hogy alkalmanként talán több a sava, és ez okozza a hasmenést. Ilyenkor savtermelést csökkentő vagy a savat megkötő gyógyszer alkalmi szedése jön szóba. Ha édesapja halálát dolgozza fel nehezen, még szorongásoldó használata is segíthet.

Kapcsolódó cikkek a Gyomor- és bélbetegségek rovatban olvashatók.

2017-06-22 05:41:38
| hasi fájdalom, hasmenés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop