Bal oldali övszerű fájdalom

Kérdés:  A családunkban halmozottan fordulnak elő belgyógyászati problémák. Anyukám epeköves, apukám pedig minden zsíros étkezés után hasmenéssel küzd (rakott krumpli, akár tejfölös ételek, zsíros húsok, levesek), vérképe totál rendben van.
Az én problémám, hogy amióta eszemet tudom egy-egy nagyobb étkezés után fájt a hasam felső része, a bal oldalon és mozgással érezhetően nehéz volt a lélegzetvétel.
Zsíros ételeket én sem bírtam, húsleves, zsíros húsok, zsíros kenyér, vastagabban kent vajas kenyér, házi tej mindig meghajtott.
Aztán egy ideje azt vettem észre, hogy ezek talán fokozódtak, elég volt kevesebb mennyiség is belőlük, csökkent a toleranciám irányukba.
Tavaly nyáron egy hasmenéses fertőzést elkapott az egész család, és előtte székelykáposztát is ettünk, ami közrejátszhatott ehhez a hasmenéses időszakhoz.
Akkor nagyon erős gyomorszáji fájdalmam volt, hányingerrel és hasmenéssel, lázzal, meg se bírtam mozdulni és egy napig iszonyat intenzíven fájt a hasam azon a részen.
Azóta vacakol a gyomrom, világos, nyákos széklet meg székrekedés váltja egymást. Hasam felpuffad, főleg kolbász, fasírt és zsírosabb étel után, talán a csoki is ront a tüneteken. Jelenleg övszerű fájdalmat érzek, hol nagyon erősen, hol alig, hol egyáltalán nem, ha van az övszerű fájdalom, akkor hányingerem is van. Súlyom jelentősen nem változott, csak a fogyókúrának megfelelően (max. 4 kg/hó, de inkább stagnál). 31 éves, nő.
Köszönettel várom a válaszát!

| hasi ultrahang, gasztroenterológiai vizsgálat, epekő, hasmenés, epekÅ‘
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2017 ;22(júniusi)   InforMed

Válasz:  Az övszerű felső hasi fájdalom, még inkább, ha baloldalon jelentkezik, a hasnyálmirigy érintettségére utalhat. Ez termeli az emésztőenzimek jó részét. (Mindenképpen célszerű lenne elmenni egy hasi ultrahangra.) Addig is "komolyabb" étkezésekhez emésztőenzim pótlás (pl. Kreon), tejtermékek esetén laktáz pótlás javasolt.

Kapcsolódó cikkek a Emésztőrendszeri megbetegedések diagnosztikája rovatban olvashatók.

2017-06-22 05:41:38
| hasi ultrahang, gasztroenterológiai vizsgálat, epekő, hasmenés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop